Ez húszezer kilométeres éves futásteljesítmény mellett 50 évnyi használhatóságot jelentene.

 

A Geely Aegis bemutatott egy olyan kompakt méretű lítium-vas-foszfát (LFP) akkumulátort, amely 3500 töltési-kisütési ciklust bír érdemi kapacitásvesztés nélkül; ez nagyjából egymillió kilométeres futásteljesítménynek felel meg.

Az akkumulátorcella másik fontos paramétere, hogy közel 40 százalékkal rövidebb, mint a manapság használt hasonló „blade” cellák. Ennek révén a cella kisebb belső ellenállású, így a saját hőterhelése is kisebb. Az akkumulátor fajlagos energiasűrűsége 192 Wh kilogrammonként.

 

A Geely szerint az akkumulátort nagy megbízhatóság és tartósság jellemzi. Állításuk szerint használható ultragyors töltéssel (10-ről 80 százalékra 17 perc alatt tölthető) kritikus túlmelegedés nélkül, és -30 fokos fagyban az a töltöttségének 90,54 százalékát megtartja. A korábbi blade cellák 78,96 százalékot képesek átlagosan megőrizni ilyen hőmérsékleti viszonyok mellett – írja a CarNewsChina.

 

A hírek szerint az akkumulátor az augusztusban debütáló Geely Galaxy E5 crossoverben már benne is lesz. Kétféle akkukapacitással lesz elérhető a modell, 49 és 60 kWh-val, amelyek közül a kisebb 440, a nagyobb 530 kilométeres hatótávot biztosít a kínai mérési szabványok szerint.

 

Hasonlóan nagy élettartamú akkumulátorral már más kínai márka is jelentkezett, a nálunk gyárat építő CATL egyelőre buszokra és nehézgépekre fejlesztett akksija 1,5 millió kilométert ígér, az első 1000 teljes töltés során nulla százalékos degradációval.

Forrás: hvg.hu