Egy új felmérésből kiderült: a magyarok sokkal szennyezőbbnek gondolják az elektromos autókat, mint amilyenek valójában. 

 

Az elektromos autók piaca lassan de biztosan bővül, a politika pedig mindint meg is tesz azért, hogy rávegye az embereket az átállásra. Az eddigi tapasztalataink alapján azonban a legtöbben óvatosak; nem szívesen mondanak le a megszokott kényelmükről, és még mondhatni “kivárnak” az elektromos autókkal szemben.

Emellett azonban rendkívül sok az elektromos autókról elterjedt tévhit is, amit alátámaszt egy, a Bosch által megrendelt közvéleménykutatás is, melynek eredményeit egy pódiumbeszélgetés keretében ismertették és értékelték a cég vezetői, szakemberei – írja a Portfolio. A Bosch megbízásból készült reprezentatív közvélemény-kutatásból azt derült ki, a magyarok relatív többsége tudja, hogy az

elektromos hajtás környezetbarátabb, de azért nyilvánvaló volt, hogy van egy kis bizonytalanság: csak a megkérdezettek negyede volt tisztában azzal, hogy a belső égésű motorral szerelt autók sokkal szennyezőbbek az elektromosoknál. 

 

A hatékonyság szempontjából pedig még nagyobb a félreinformáltság: a benzines és dízel autók energiafelhasználási hatékonysága 10 százalék, ezzel szemben az elektromos autóké több mint 70, amivel csak minden tizedik megkérdezett volt tisztában. A magyarországi Bosch csoport vezetői és szakértői egy pódiumbeszélgetésen értékelték a kutatás eredményeit, cáfoltak több tévhitet, valamint bemutatták az elektormobilitás jelenének és jövőjének trendjeit.

Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban először is hangsúlyozta, hogy fontos a technológiai diverzitás, vagyis egy elektromos autónak teljesen más követelményeket kell kielégíteni városi környezetben, mint mondjuk két távoli pont között közlekedő kamionnak, a tömegközlekedést nem is említve, tehát minden kihívásra más-más technológiai megoldást kell adni.

Forrás: atv.hu Kép: YouTube