Ezentúl sokkal kevesebb esély lesz rá, hogy valaki megússzon egy közlekedési kihágást külföldön, és nem csak a gyorshajtásról van szó. Erről határozott az Európai Parlament.

 

Kedden az Európai Parlament és a tanács arról döntött, hogy ezentúl az uniós tagállamok szorosabban együttműködnek abban, hogy hatékonyabban kapják el azon autósokat, akik hazájukon kívül követnek el közlekedési szabálysértést vagy bűncselekményt.

 

A külföldön történő vakmerő, szabálytalan, másokat veszélyeztető vezetés megelőzése érdekében a frissített szabályok kibővítik a külföldi járművezetők által elkövetett közlekedési szabálysértések listáját. Eddig főként a külföldi gyorshajtások után kaptunk bírságot abból az országból, ahol elkövettük, ezentúl azonban az ittas vezetést, a piros lámpán való áthajtást, szabálytalan parkolást, veszélyes előzést, a záróvonal átlépését és a cserbenhagyásos gázolást sem úszhatjuk meg egykönnyen. Legalábbis ez a terv.

 

Jelenleg a határokon átnyúló jogsértések mintegy 40%-a büntetlenül marad, olvasható az Európai Parlament hivatalos közleményében, ezért történt a fent említett változtatás.

A megállapodás értelmében az uniós országoknak késedelem nélkül, de legkésőbb két hónappal a szükséges információ összegyűjtése után válaszolniuk kell a hatóságok ilyen jellegű megkeresésére. Ezenkívül a 70 eurónál kisebb bírságokat (27 ezer forint) az elkövető lakhelye szerinti ország hajthatja be.

Az uniós országnak, ahol elkövették a szabálysértést, az elkövetésétől számított 11 hónap áll rendelkezésére, hogy értesítést bocsásson ki. A képviselőknek sikerült egy olyan rendelkezést is kialkudniuk, amely az új együttműködési szabályok érvénybe lépése után megtiltja, hogy a bírságok beszedését magán behajtócégek végezzék el.

 

Az átláthatóság kedvéért a jövőben létrehoznak egy online portált, amely többek között felsorolja a szabályokat, a fellebbezési lehetőségeket és a vonatkozó közúti közlekedési bírságokat.

Forrás: vezess.hu Kép: illusztráció