Az év első hónapjaiban kell az egyéni vállalkozóknak számot adni előző évi teljesítéseikről. A KATA bevalláson már túl vagyunk (aki elmulasztotta, sürgősen pótolja!), most az egyéb adók vannak soron.

 

Az első dátum, amivel foglalkoznunk kell, március 18.-a.

Ekkor kell a helyi adók (kivéve súlyadó – lásd később) első félévi részleteit fizetni. Bár nem mindegyik tartozik a vállalkozásunkhoz, azért érdemes megemlíteni az egyes területeken előírt építményadót, telekadót, stb. Ami viszont minden vállalkozót érint, az a helyi iparűzési adó fizetése. Márciusban csak azoknak kell foglalkozniuk vele, akik a bevételarányos adózást választották – nekik most kell fizetniük az első félévi részletet.

Szintén március 18.-a az a nap, amikortól elérhető a NAV által elkészített személyi jövedelemadó-tervezet. Ebben feltüntetnek minden olyan jövedelmet, amelyből a kifizető adóelőleget vont le. Ilyen lehet a táppénz, az osztalék, az egyéb jövedelmek, és természetesen a munkabér azoknál, akik – akár csak részben – munkaviszonyban álltak a tavalyi évben. A tervezet azonban nem tartalmazza az összes jövedelmet; aki ingatlan bérbeadással foglalkozik, vagy ingatlant adott el az adott évben, annak az ebből eredő jövedelmét a személyi jövedelemadó-bevallásban kell feltüntetnie. Értelemszerűen a nem katás vállalkozók is itt adnak számot bevételükről, jövedelmükről, adójukról.

A gépjárműadóra vonatkozó szabályok és határidők változtak. Eddig – hasonlóan a többi helyi adóhoz – évente két részletben, márciusban és szeptemberben kellett fizetni. Ezzel az időzítéssel azonban bajok voltak: sokan elfeledkeztek a második félévi részletről, vagy éppen ellenkezőleg, mindkét részletet duplán fizették. Ezért született a határozat az egységesítésről:

ezentúl minden évben április 15.-ig kell fizetni a gépjárműadót

(régebben súlyadó), mégpedig egyösszegben. Információink szerint már elkezdődött az erre vonatkozó tájékoztató kiküldése – vállalkozóknak az ügyfélkapus tárhelyre.

 

Április 12-én is van teendő.

Átalányadósoknak eddig a dátumig kell beadni az első negyedéves járulékbevallást. Szintén e napig kellene a személyi jövedelemadó-előleget is befizetni, de miután a taxis átalányadósok ez évben 8.040.000 Ft bevételig adómentesek, nem valószínű, hogy bárkinek is fizetési kötelezettsége lenne…

 

Május hónapban

több kötelezettség is jelentkezik. Egyrészt a fentebb már említett személyi jövedelemadó bevallás határideje május 20.-án, másrészt a helyi iparűzési adó bevallási határideje május 31.-ig. Szintén e napig kell befizetniük az iparűzési adó éves összegét azoknak, akik a tételes-sávos elszámolást választották. Ennek összege 50.000 Ft/év, ill. akinek a székhelye más településen van, mint a munkavégzés helyszíne, annak kétszer 50.000 Ft/év. Itt fontos változás, hogy mindenkinek kell iparűzési adóbevallást készíteni (eddig a katások bizonyos körülmények mellett felmentést élveztek).

 

A tavaszi hónapokat követően némileg nyugalmasabb hónapok következnek mind a vállalkozók, mind könyvelőik életében – feltéve, ha év közben nem jön valami váratlan változás (volt már rá példa!).

-oli-