Helyi adó összefoglaló kifejezéssel illetik az önkormányzatoknak járó adókat. Eddig egyszerű volt a fizetésre vonatkozó szabályozás: évente két részletben, március 16.-i és szeptember 15.-i határidőkkel, két részletben kellett megfizetni a legtöbb helyi adót. Most ebben is változás történt.

 

A taxis vállalkozókat elsősorban a gépjárműadó és az iparűzési adó érinti. Mindkét adónemben változás történt:

  • A gépjárműadót az eddigi két részlet helyett ezentúl egyösszegben, március 16.- helyett április 16.-ig kell megfizetni.
  • A helyi iparűzési adó fizetésének tekintetében fontos, hogy az adott vállalkozás hogy döntött előző évre vonatkozó bevallásában. Amennyiben a tételes – sávos adózást választotta, akkor a fix éves 50.000 Ft iparűzési adót egyösszegben kell megfizetnie május 31.-ig
  • Változatlanul évente kétszer, március 16.-ig, és szeptember 16.-ig kell adóelőleget fizetnie annak a vállalkozónak, aki nem választotta a sávos adózást, hanem bevétele alapján szeretné számítani az iparűzési adót.

Megjegyzem, hogy ez utóbbi számítás csak annak éri meg, akinek bevétele igen alacsony. 2.500.000 forint éves bevétel felett már érdemes a fix 50.000 forintos adót választani.

-oli-