Remélhetőleg egyszer mindenki eléri azt az életkort, amikor már nyugdíjba tud menni. Taxis vállalkozók túlnyomó többségénél ez a jeles dátum mindössze annyit jelent, hogy ezután nyugdíj melletti vállalkozók lesznek, és talán kevesebb lesz a közteher. A katásoknak azonban még egyéb teendőik is vannak!

 

2022 szeptemberétől változott meg a katások jogállásáról szóló törvény, egyik sarkalatos pontja pedig úgy szól, hogy kisadózó sem másodállású, sem nyugdíjas nem lehet.

 

Valami egyéb vállalkozói formát kell választania. De mi legyen az? És nem utolsósorban: mikor?

Az adózási forma tekintetében az átalányadózás a legkedvezőbb, ugyanis a nyugdíj mellettiek már semmiféle járulék fizetésére nem kötelezettek, és még adókedvezmény is igénybe vehető. Ami viszont az időzítést illeti, nyugdíj előtt álló katások három variáció közül választhatnak:

  • Az első szerint, még aktív korukban, főállásúként váltanak átalányadóra. Ennek több előnye is van, például nem kell alkalmazkodni a nyugdíjazás dátumához, a váltás egy egyszerű bejelentéssel bármikor – akár év közben is – megtehető, és a bejelentést követő hónaptól már főállású átalányadózó lesz a vállalkozó. Bár így egy kissé magasabb a fizetendő közteher, de ez a majdani nyugdíj összegét is pozitív irányba befolyásolja. Aztán a 65. születésnap bekövetkezésekor csak egy adatmódosítás szükséges a nyugdíj melletti vállalkozói státusz bejelentéséhez.
  • A másik lehetőség szerint abban a hónapban kell bejelenteni a váltást, amikor a nyugdíjjogosultság beáll, tehát ez a 65. születésnap. Ilyenkor még katásként megyünk nyugdíjba – erre a hónapra még az 50 ezer forint katát fizetve -, de a következő, már teljesen nyugdíjas hónap átalányadósként indul.
  • A harmadik lehetőség a legbonyolultabb, és egyben anyagilag is a legkedvezőtlenebb. Míg az első két esetben saját elhatározásból választottuk a váltást, itt a kényszer áll be. Ebben az esetben a nyugdíjazás hónapjában még katások vagyunk, de ami a furcsa, hogy még a következő hónapban is. A Kata törvény 2§ 2. bekezdése szerint ugyanis a váltás akkor kötelező, ha a feltételek (például a nyugdíjas kor) a tárgyhó egészében fennállnak tehát a kata megszűnés annak a hónapnak az utolsó napja, amely hónapban teljes egészében fennállt az adott feltétel. A kissé kacifántos megfogalmazás azt takarja, hogy a 65. születésnap bekövetkeztének hónapja után még egy teljes hónapig érvényes a kata státusz, természetesen az 50 ezer forintos fizetési kötelezettséggel együtt.

 

Mindhárom esetre érvényes, hogy a változást a vállalkozó köteles bejelenteni a T101E változásbejelentő lapon. Ennek 01-es oldalán jelölhető a nyugdíj melletti vállalkozás ténye, és a 03-as oldalon a kata megszüntetése.

Ne feledjük itt beikszelni az „átalányadózást választok” négyzetet!

-oli-