A legrangosabb európai autóipari elismerés, az ’Év Autója’ díj hosszú listáján ezúttal 28 autó kapott helyet, ott van közöttük a vadonatúj Toyota C-HR és Toyota Prius, valamint a vadonatúj Lexus RZ is. A döntősök szűkített hetes listáját november 27.-én publikálják, míg a győztest 2024. feburár 26.-án, a Genfi Autószalonon jelentik majd be.

 

A Toyota eddig három alkalommal nyerte el az ’Év Autója’ díjat: először a Toyota Yaris hódította el a megtisztelő címet 2000-ben, majd Toyota Prius kapta a megtisztelő elismerést 2005-ben. Legutóbb 2021-ben a Toyota Yarisnak sikerült dupláznia, ezúttal pedig itt az esély, hogy a Prius is felzárkózhasson az egynél több alkalommal díjazott modellek szűk köréhez, vagy a C-HR is megszerezze sokak szerint megérdemelt elismerését, amelyről 2017-ben lecsúszott.

A nehezen túlbecsülhető fontosságú, ikonikus Toyota Prius, amelynek első generációja elindította az elektrifikált autók forradalmát most a vadonatúj ötödik generációval méreti meg magát, amely kizárólag a világ legfejlettebb, harmadik generációs plug-in hibrid elektromos meghajtásával elérhető, és akár 69 kilométeres tisztán elektromos hatótávot kínál.

A vadonatúj, második generációs C-HR nem csupán két eltérő teljesítményű  öntöltő hibrid elektromos meghajtással érkezik, amelyek közül a nagyobbik intelligens összkerékmeghajtással is rendelhető, hanem történetében először plug-in hibrid elektromos meghajtással is kínálják.

Hasonlóan erős jelölt a Lexus első dedikáltan akkumulátoros elektromosnak fejlesztett autója, az RZ nagyméretű SUV is, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy a zsűritagok ritkán teszik fel luxusautók ’fejére’ a koronát, és nagyobb eséllyel ismernek el az autóvásárlók szélesebb körét elérő, és így nagyobb hatású modelleket.

Ahhoz azonban, hogy a három modell bármelyike megmérethesse magát, be kell kerülnie a hét döntős közé, hogy ez sikerül-e, az hétfőn, november 27.-én derül ki.

Forrás: Toyota CE