A 2024-2025-re tervezett adóváltozási előterjesztésből (írtunk róla az elmúlt héten) visszavonták az egyéni vállalkozókra vonatkozó részeket. Ne legyenek azonban kétségeink: a változás biztosan bekövetkezik idővel.

 

A kata-adózás szigorítása nyomán egy űr keletkezett az egyéni vállalkozók adózása terén. Kellett egy olyan változat, amely egyszerűbb, mint a tételes adózás, viszont több adóbevételt hoz, mint a kata. Elsőként adta magát az átalányadózás, ám az sem jó mindenkinek. Van néhány tételesen felsorolt szakma, foglalkozás, ahol az átalányadózás kedvezőbb 80 százalékos költségelszámolással működik (például a taxizás ilyen), és van ahol csak 40 százalék vélelmezett költség írható le. Nyilván nem mindegy, hogy egy havi egymilliós árbevételből 20 százalék (200.000 forint), vagy 60 százalék (600.000 forint) vélelmezett jövedelem után kell fizetni a személyi jövedelemadót.

 

Mint tudjuk, egy főállású vállalkozónak legalább a minimálbér után ki kell fizetnie a járulékokat, ám mi van akkor, ha egy bizonyos hónapban a bevétele után számított jövedelme ezt meghaladja? Taxis vállalkozóknál ez ritkán, 1.160.000 forint havi árbevételnél valósul meg, ám ha a kedvezőtlenebb, 60 százalékos jövedelemhányad után kell egy vállalkozónak  számolnia, akkor már 386.667 forint bevételnél túllépte a minimálbért, és magasabb járulékokat fizet. Ezt az ellentmondást csak részben oldotta fel az ettől az évtől alkalmazható göngyölítéses jövedelemszámítás lehetősége.

Az egyéni vállalkozókra vonatkozó adóváltozási tervezet (bár átmenetileg felfüggesztették), oly módon orvosolná a problémát, hogy minden főállású vállalkozónak egységesen, a minimálbér után kellene fizetnie a járulékait, tényleges árbevételétől függetlenül. A munkaviszony melletti-, vagy nyugdíjas vállalkozók azonban rosszabbul járhattak volna, hiszen részükre is előírt a tervezet egy minimálisan fizetendő járulékot, szemben a jelenlegi szabállyal, amely csak a tényleges jövedelmet adóztatja.

 

Bár jelenlegi formájában visszavonták az előterjesztést, annyi bizonyosnak látszik, hogy a módosítás az egyszerűsítés irányába tart majd. Ennek ellenére a „söralátét méretű” adóbevallásban még ne reménykedjünk…

-oli-