Ahogy arról az atv.hu is beszámolt, az elmúlt hetekben folyamatosan csökkent a benzin és a gázolaj ára a hazai benzinkutakon, azonban ennek most vége lehet és ismét drasztikus áremelkedés jöhet. 

 

A következő időszakban több esemény is fenyegetheti az olcsó tankolást – közölte az Index a Tőzsdefórum nyomán.

A lap azt írja, Szaúd-Arábiától és az OPEC-től is várhatunk olyan lépéseket a közeljövőben, ami megemeli az üzemanyagárakat, ugyanis nem tetszik nekik, hogy az olaj árfolyama 80 dollár alá esett. Ráadásul az már biztos, hogy a jövedéki adó emelésével januárban 41 forinttal drágul majd a benzin és a gázolaj.

 

A szakértők is aggódnak az árak miatt: Christyan Malek, a JPMorgan energiastratégiai vezetője elmondta, hogy a piac alábecsüli annak az esélyét, hogy az OPEC új termeléscsökkentést jelent majd be a novemberi ülésén. Sokak szerint a szaúdiak nem tudnak több termelést visszafogni, Malek viszont azt mondja, láthatunk még jelentős vágásokat tőlük.

 

A Financial Times szerint az OPEC+ is további vágásokat tervezhet, válaszul a csökkenő árakra, és az Izrael–Hamász háború okozta elégedetlenségekre, és akár egy újabb napi 1 millió hordós csökkentés is valószínű lehet.

Forrás: atv.hu Kép: illusztráció