Kiszállították a kocsijából, megbilincselték a kocsi mellett, majd a földre fektették a rendőrök Róbertet, neki pedig – ahogy állítja – fogalma sem volt, hogy a munkáját végezve milyen súlyos helyzetbe került.

 

Aztán nagyon gyorsan rá kellett ébrednie és azóta is úgy érzi, hiába tesz meg mindent az ártatlanságának bizonyítására, az igazságszolgáltatás rendszere egyszerűen bedarálja őt.

A Bolt taxisához az alkalmazáson keresztül futott be a rendelés, amit automatikusan elfogadott. Aztán a megrendelő ezt nem sokkal később ugyan visszamondta, de egy román telefonszámról Viberen felhívta a taxist. Elnézést kért, hogy törölte a rendelést, arra hivatkozott , hogy rosszul adta meg a címeket és nem Budapestről a szegedi panzióba, hanem a panzióból Budapestre lenne a fuvar. Róbert már félúton volt a csongrádi városba, amikor a nő újra módosította az úti célt, egy baja melletti panziót adott meg, itt kellett felvenni az utasokat.

A fiatal nő, akivel beszéltem, azt mondta, a cégüknél dolgozó román vendégmunkásokat kell Budapestre vinnem, akik Németországba tartanak, csak lekésték a telekocsit. Utólag visszagondolva sem voltak figyelmeztető jelek, hogy egy szervezett bűnözői hálózat tudtomon kívül behálózott az embercsempészésre – mesélte Róbert. Hajnalban érkezett meg, az öt utas már várta az 55 főút mellett egy panziónak kinéző épülettel szemben. Nem sokkal azután, hogy elindultak, a rendőrök megállították Róbertet – egyébként már odafelé is látta, hogy a főúton fokozott ellenőrzés van.

 

Magánakcióba kezdett

Kiszállítottak a kocsiból, mondtam nekik, hogy mindenben együttműködöm, majd megbilincseltek, átvizsgálták a ruházatomat, aztán pár méterrel arrébb lefektettek a földre és újból átkutattak. Ekkor vetette oda nekem az egyikük: ezért sok évre börtönbe kerülök– mesélte Róbert.

A sofőrnek ekkor vált világossá, hogy csúnyán átverték. Vizsgálati fogságba került, majd a bíróság másfél nap után lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el, amit Pest vármegye területére korlátoztak.

Amikor visszakapta a lefoglalt taxiját, akkor szembesült azzal a ténnyel, hogy a taxióra – mivel a rendőrök nem engedték meg, hogy leállítsa – addig ketyegett, amíg le nem merült az akksi. Több mint 700 ezer forintot viteldíjat mutatott.

 

Róbert ezután újból munkába állt, újra befutott hozzá egy rendelés ugyanattól a nőtől, aki miatt bajba került. Azonnal a rendőrséghez fordult, akik rögzítették a bejelentését, de más nem történt. Ezután magánakcióba kezdett, kiderítette, hogy a megrendelők csak erről a telefonszámról pár óra leforgása alatt több mint 20 rendelést indítottak regisztrált felhasználóként a Bolt rendszerében. Ráadásul mindez már hónapok óta zajlott, tíz regisztrált felhasználótól. Ez azt jelentette, hogy napi szintén 200-250 rendelést indítottak ugyanazzal a szisztémával, amivel őt is átverték.

 

Felajánlottam a rendőrségnek, hogy felveszek még ilyen rendeléseket, működjünk együtt – mondta Róbert, aki a hónapok során már a hatósággal egyeztetve megpróbálta feltérképezni a csempészek rendszerének működését. Arra jutott, hogy professzionálisan dolgoznak, a feladatokat szervezetten leosztják. A rendeléseket csinos, fiatal nők intézik kidolgozott sztorikkal – hasonlóan, mint az unokázós csalók.

Ők a call center, akik a szerb–magyar határon már átjuttatott illegális bevándorlóknak fuvart szerveznek. Ha a napi 200-250 rendelésből csak minden tizediket vállalnak a taxisok, már nyert ügyük van a bűnözőknek, akik emberenként 1000–1500 eurót (385 ezer–577 ezer forintot) keresnek csak a magyarországi szakaszon. Az utasokat először a határ környékéről Budapestre vitetik, majd valamivel később innen egy újabb fuvarral az osztrák, manapság pedig már a szlovák határ közelébe is.

 

Hiába érvelt ártatlansága mellett

Róbert úgy véli, hogy az általa kiderített dolgok minden kétséget kizáróan alátámasztották volna az ártatlanságát, a bíróság azonban figyelmen kívül hagyta ezeket. Hiába vonultatott fel számtalan bizonyítékot és érvet az ellen, hogy tudatosan fuvarozta a szír, vagy ki tudja milyen állampolgárokat – hiszen ők mind szírnek vallották magukat, és mindannyian január 1-jét adták meg születési dátumuknak a vallomásukban – a bíróság mindent félresöpört, csak a bűnösségének megállapítására koncentrált.

Az a tapasztalatom, hogy a hatóságok egy koncepció alapján járnak el minden ilyen ügyben, csak az számít, hogy bűnösnek mondjanak ki, hogy a statisztika azt mutassa, milyen hatékonyan lépnek fel az embercsempészet ellen. A fuvart a körülmények alapján jóhiszeműen, a taxizásra vonatkozó szabályok betartásával teljesítettem.

 

Az ügyészség egyik fő érve Róbert ellen a tisztázatlan személyazonosságú migránsok vallomása volt, akik azt állították, hogy a puszta közepén vette fel őket és ott állt neki alkudozni velük, 500-700 eurót kérve tőlük a fuvarért.

Amikor a rendőrök kiszedtek a kocsiból, többször átvizsgálták a ruházatomat, a taximat bűnügyi helyszínelők szedték szét, a fogdára kerülésemkor anyaszült meztelenre vetkőztettek, a ruháimat és minden nálam lévő tárgyát milliméterről milliméterre átvizsgáltak. 30 ezer forint váltópénzen kívül semmit nem találtak, nemhogy eurót. Az ügyészség érvelése, miszerint Baja környékén a szántóföld közepén egy sárga, szabadjelzős, teljesen tájidegen VW Touran taxiban hosszú ideig alkudoztam a fuvardíjról, majd az állítólagos egyezség után egyenesen a rendőrökhöz hajtottam, teljesen életszerűtlen, de ezzel sem foglalkozott senki. Sem helyszíni szemle, sem szembesítés nem történt a nyomozás alatt, de még a Bolttól sem kérték ki az adatokat.

 

Róbertnek az első tárgyaláson felajánlották, hogy ha bűnösnek vallja magát, hét és fél év börtönnel elkerülheti a további tárgyalásokat. Végül első fokon szeptember 28-án két év letöltendő börtönre ítélték, az egykori taxis fellebbezett az ítélet ellen.

Az ügyben eljáró Szekszárdi Járásbíróságtól egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Forrás: blikk.hu Kép: illusztráció