Időnként előfordul, hogy a vállalkozó taxigépkocsija baleset, vagy egyéb ok miatt hosszasabb javításra szorul. Ilyenkor jó lenne „ráülni” egy segítőkész kolléga autójára. Van rá megoldás!

 

A különböző taxitársaságok egyedileg szabályozzák ezt a helyzetet, ezzel most nem is foglalkozunk. Kizárólag azt vizsgáljuk, hogy munkaügyi, adózási szempontból mi a helyes eljárás.

 

Vállalkozóként akár egy másik autóra is kiválthatjuk a Tevékenységi Engedély Kivonatot, ám ez rengeteg hercehurcával, utánajárással és költséggel jár. Bejegyzést kell tenni a forgalmi engedélybe, két névre íratni a taxamétert, stb. Emiatt aztán nem is éri meg, hacsak nem több hónapos, éves időtartamban gondolkodunk.

Amennyiben van olyan taxis kollégánk, aki a kihasználatlan időre átengedné nekünk autóját (mondjuk éjszakás-nappalos felosztásban), érdemes alkalmazotti munkaszerződést kötni. Ezzel tudjuk igazolni egy esetleges ellenőrzés során, hogy jogosan tartózkodunk „idegen” autóban. Az ideiglenes alkalmazott természetesen a vállalkozó pénztárgépét és taxióráját használja. A munka megkezdése előtt még be kell jelenteni az alkalmazotti státuszt a T1041es nyomtatványon. Ezt követőleg minden hónapban jelentést kell beküldeni az adókról és járulékokról a 08-as nyomtatványon, majd az alkalmazotti viszony befejezését szintén a T1041-es nyomtatványon kell jelezni. Mindez a munkaadó, tehát a taxiját kölcsönadó feladata és felelőssége.

Nem elhanyagolható tény, hogy ez alatt az idő alatt az alkalmazott munkája is a bérbeadó vállalkozásának bevételét gyarapítja!

 

A legegyszerűbb, és ezáltal leginkább ajánlott megoldás az alkalmi munka, hivatalos nevén az „egyszerűsített foglalkoztatás”.

Amennyiben ezt választjuk, meg kell elégednünk 15 munkanappal egy hónapban, ugyanis ezt írja elő a szabály. További előírás, hogy egymást követően legfeljebb 5, egy hónapon belül maximum 15 és egy naptári éven belül 90 nap áll rendelkezésre az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül.

Az egyszerűsített foglalkoztatás nagyon rugalmas, gyakorlatilag bármikor bejelenthető a munkavállaló (de még a tényleges munka megkezdése előtt!), és nagyon minimális adminisztrációt igényel. Bejelentéskor a T1042E nyomtatványt kell használni, a ledolgozott napokat pedig a 08-as havi bevalláson kell jelezni.

 

Az alkalmi munkás megállapodás szerint munkabért kap, ennek összege számára a minimálbér mértékéig adómentes. Ez az úgynevezett „mentesített keretösszeg”, 2023 évben a napi 13.871 forintot nem haladhatja meg.

 

Az egyszerűsített foglalkoztatás esetében is a vállalkozó bevételét emeli az alkalmi munkás által teljesített fuvarok ellenértéke, hiszen az ő taxióráját, pénztárgépét, számlázó programját használja.

 

Az egyszerűsített foglalkoztatás közterhe alapesetben munkavállalónként és naponként 2.300 forint, amit a tárgyhónapot követő hó 12.-ig vall be és fizet meg a munkáltató, vagyis aki kölcsönözte a taxigépkocsit. Az alkalmi munkásnak ezt a tevékenységét és a kapott munkabért nem kell adóbevallásában szerepeltetni.

-oli-