Már megint egy félreérthető üzenet!

 

Vállalkozó üzenetet kap ügyfélkapujára az adóhatóságtól, „folyószámla rendezés” címmel. Már ettől kiveri a víz… Gyorsan megnyitja, ahol a következő tárgyú nyomtatvány fogadja: „Késedelmipótlék-értesítő”. Vállalkozó tovább olvassa: 2022-vonatkozó adótartozása után X forint késedelmi pótlékot kell fizetnie 2023. november 15-éig. Alatta még a pótlék fizetésére szolgáló számlaszám, meg valami “apróbetűs szöveg*, de ilyesmit vállalkozó nem szokott elolvasni.

 

Nosza hamar megnézi az adószámláját az ÜPO-n (Ügyfélportál), ahol viszont azzal szembesül, hogy nincs semmiféle tartozása. Vállalkozó nem érti. Felhívja könyvelőjét, hogy nézze meg az Ebev-en (Elektronikus Bevallási Portál) is az adószámláját. Könyvelő közli vele, hogy ott sincs tartozás. Vállalkozó most már aztán semmit sem ért az egészből de gyorsan átutalja, befizeti a jelzett összeget, mert abból nem lehet baj…

 

Könyvelője aztán elmagyarázza neki, hogy a NAV valószínűleg „túl korán” küldte ki ezt az értesítést. Az előző évre vonatkozó késedelmi pótlék ugyanis minden év november 15-én jelenik meg az adószámlán, most még nem látható. Egy kis trükkel azonban láthatóvá tehető. Mégpedig úgy, hogy az adószámla lekérésekor, az alaphelyzetben megjelenő aktuális napi dátumot átállítjuk egy jövőbeni dátumra, például november 16-ra. Ekkor már megjelenik a késedelmi pótlék tartozás. Ez a funkció mind az ÜPO, mind az Ebev portálon elérhető.

Persze mindig akad olyan vállalkozó, aki azt mondja: kizárt dolog, hogy késedelmi pótléka keletkezett, hiszen mindent pontosan fizet. Ilyenkor érdemes az adószámla letöltésekor a záró dátumot 2022. december 31-re állítani. Az adószámla bal oldalán szereplő előírások összegei és dátumai valamint a jobb oldalán szereplő befizetések összegei és dátumai közötti eltérés rögtön megvilágítja a pótlékolás okait.

 

Összefoglalva: az értesítés talán kissé korai volt, de a tartozás minden bizonnyal valóban fennáll, azt érdemes mihamarabb befizetni, és törekedni arra, hogy a jövőben ne keletkezhessen. A késedelmi pótlék ma már évi 18 százalék, ami egyáltalán nem elhanyagolható mértékű.

 

*Az apróbetűs (de tényleg apró!) szövegben közlik a vállalkozóval, hogy a pótlék az adószámláján még nem látható…

-oli-