Szinte teljesen autómentessé változtatnák Hannover belvárosát 2030-ra. A tervek szerint az utcákon és tereken megszüntetnék a parkolóhelyek nagy részét – írta az NDR.

 

Alsó-Szászország fővárosának városvezetése a következő években fokozatosan meg akarja szüntetni a legtöbb felszíni parkolóhelyet a belvárosában, az így felszabaduló tereket üzletek és éttermek számára adnák át.

A főpolgármester, Belit Onay (Zöldek) által bemutatott mobilitási koncepció lényege, hogy a város központja felé tartó és nem ott lakó autósokat közvetlenül parkolóházakba irányítanák. Ennek köszönhetően a legtöbb belvárosi utcát le tudnák zárni a gépjárműforgalom elől, ugyanakkor az éttermeket és az üzleteket továbbra is meg lehetne közelíteni a szállítójárművekkel, és a főpályaudvar környéke is elérhető maradna autóval.

 

A buszok mellett a taxik is közlekedhetnének a belvárosban. Az is a terv része, hogy akik a belvárosban laknak, azok autóval is el tudják érni az ingatlanjaikat.

A főpolgármester elmondása szerint a mobilitási koncepció elsősorban a gyalogosok javát szolgálná. „A gyalogos közlekedést alapvető mobilitásnak tekintjük, hiszen mindenki gyalogol. A tömegközlekedéshez, a parkolóhoz vagy a kerékpárhoz vezető utakat is gyalog tesszük meg. Ezért fontos, hogy ezeket az útvonalakat kényelmesebbé és biztonságosabbá tegyük” – mondta Onay. Emiatt azt is tervezik, hogy csökkentik a sebességet azokban a belvárosi utcákban, ahol az autók még közlekedhetnek. Ahol lehet, ott 20 vagy 30 kilométer/órás sebességhatárt akarnak bevezetni.

A koncepciót most a hannoveri városi tanács bizottságai fogják megvitatni. A városvezetők az első átalakításokat 2024 közepére tervezik, és 2030-ig folyamatosan haladnának a terv megvalósításával.

 

Azonban nem mindenki örül a közlekedés átalakításának.

Karin Schindler-Abbes, a Hannoveri Kereskedelmi Szövetség igazgatója aggódik a belváros megközelíthetősége miatt: „Németországban több a regisztrált autó, mint valaha. Az emberek tehát szükségét érzik, hogy autóval közlekedjenek. A kérdés itt az, hogy helyes-e a tiltó politika” – mondta, hozzátéve, hogy a kerékpár és a tömegközlekedés szerinte nem mindenki számára jelent alternatívát.

A Hannoveri Ipari és Kereskedelmi Kamara (IHK) viszont nyitott a városháza terveire. Maike Bielefeld igazgató azt mondta: „Az IHK alapvetően pozitívnak találja a mobilitási koncepció megközelítését. A helyi vállalkozások és kiskereskedők is profitálhatnak egy olyan vonzó városközpontból, amely maradásra hívja az embereket.” Azt azonban hangsúlyozza, hogy az újonnan épülő parkolóknak könnyen megközelíthetőknek kell lenniük.

Forrás: telex.hu Kép: illusztráció