Vannak bajok…

 

Sokáig nem értettük, hogy a főváros miért cserélte le a remekül működő adónyilvántartó rendszerét egy sokkal rosszabb platformra. Még most sem értjük, de legalább tudjuk az okát…

 

Budapest főpolgármester-helyettese elmondta, hogy idén a fővárosnak csatlakoznia kellett a Magyar Államkincstár által működtetett egységes ASP-rendszerhez, amelyet 2014 júliusa óta minden vidéki önkormányzat használ,

A főváros eddigi rendszere sokkal gördülékenyebben működött, és olyan funkciókkal is rendelkezett, amellyel az új, ASP-nek nevezett rendszer nem. A budapesti adóügyeket kezelő rendszer sokkal fejlettebb volt, mint amelyhez most csatlakozni kellett. Bár a kormányzat részéről ígéret született arra, hogy folyamatos fejlesztéssel az ASP-t is eljuttatják a budapesti rendszer szintjére, ennek még nem sok nyomát látjuk.

 

Az átállás azonban nem ment zökkenőmentesen. Az adatok új rendszerbe konvertálása során sok hiányosság is előfordult. Volt, akinek csak az adófolyószámlája hiányzott, másokat egyszerűen fel sem ismert a program. Különösen most szeptember közepén volt ez kellemetlen, hiszen sokan nem tudták ellenőrizni, hogy mennyi adóelőleget kell befizetniük a 15.-i határidőig.

 

Az adószámla megjelenítésének hiánya más problémát is felvetett. Ha az adózónak adóigazolásra volt szüksége – például taxisoknak a drosztengedélyhez – a régi platformon a rendszer még az engedély lekérését sem engedte, ha volt tartozás. Jelenleg ez úgy működik, hogy – adószámla megjelenésének híján – a vállalkozó „vakon” megkéri az igazolást, aztán majd néhány nap múlva megkapja a választ, az esetleges tartozásáról. Ennek rendezése után az adóigazolást ismételten meg kell kérni. Ez napokba, esetenként hetekbe is telhet…

 

Az átállás még a nyáron, a szabadságolások időszakának kellős közepén kezdődött. Némi akadozásra nyilván számítottunk, ám arra azért nem, hogy a határidő után egy hónappal is az tapasztalható, hogy az új rendszer lassú, a folyószámla lekérdezése sokszor nem sikerül, az egész működés bizonytalan. Szakmai körökben egybehangzó vélemény, hogy egy sokkal jobb rendszert cseréltek le egy rosszabbra, ami adózási szempontból érthetetlen.

 

Az eddigi kitűnően működő program helyett tehát a fővárosi adózók helyi adó ügyei átkerültek a Magyar Államkincstárhoz tartozó E-önkormányzat Portálra – a szakmai körökben OHP platformnak nevezett felületre.

 

Végül álljon itt az átállás törvényi oka: helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 44. § (1) bekezdése alapján az önkormányzati adóhatóság hatáskörébe tartozó adókat és adók módjára behajtandó köztartozásokat kizárólag a Magyar Államkincstár által rendelkezésre bocsátott számítógépes programrendszerrel lehet nyilvántartani.

-oli-