Áprilisban 66 992 személygépkocsi cserélt gazdát Magyarországon, ami egy százalékkal elmarad a tavaly áprilisban regisztrált 67 648-tól – közölte a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adataira hivatkozva csütörtökön az MTI-nek eljuttatott közleményében.

 

Kiemelték: a használtautó-piacon az év első négy hónapjában 270 671 személyautó cserélt gazdát, ez a mennyiség 5 százalékkal marad el az előző év hasonló időszakának adatától.
Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: egyebek közt a magas finanszírozási költségek nehezítik, hogy a piac a tavalyi rekordforgalmát elérje. A szektor fontos katalizátora a hitelezés, amelynek kondíciói a magas jegybanki alapkamat miatt jelentősen romlottak – tette hozzá.
A közlemény szerint a kamat emelkedése nem csupán a vásárlók egy bizonyos rétegének okoz problémát, hanem a kereskedők készletfinanszírozási lehetőségeit is beszűkíti.
Az oldalon meghirdetett személyautók átlagára áprilisban mintegy 20 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál – írták.
Az áremelkedés miatt a korábban legnagyobb forgalmat jelentő 1,5-2 millió forintos sávban ma már egyre nehezebben lehet elfogadható állapotban lévő autót találni.
Hozzátették: a jelenlegi helyzetben a használt autót keresők számára növekszik annak a kockázata, hogy nem megfelelő minőségű autóra tesznek szert. Ezért szerintük a korábbiaknál nagyobb szerep jut az ellenőrzött használtautó-piactereknek, amelyek kínálatában csak a megfelelően dokumentált előélettel rendelkező járművek jelenhetnek meg.

MTI