Parragh: Nincs annyi pénz a költségvetésben, hogy elkerüljük a munkanélküliség növekedését

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint erősen nőni fog az állástalanok száma, de ez nem ördögtől való.

Várhatóan sajnos erősen nőni fog a munkanélküliség, ezt már nem lehet elkerülni. Ez sem ördögtől való, hiszen tudjuk, hogy a gazdaság sohasem állandó, a konjunktúra és visszaesés időről időre váltakozik” – mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, Parragh László a Portfóliónak adott interjújában.

Nincs annyi pénz a munkahelyek megőrzésére a költségvetésben, hogy elkerüljük a munkanélküliség növekedését és ezt nem is lehet megoldani. Ha bezár egy élményfürdő a drasztikusan megemelkedő energiaárak miatt, akkor nincs olyan állami támogatás, ami a mellette lévő vendéglőt meg tudná menteni. Parragh szerint azért kell most dolgozni, hogy a lefelé ívelő szakaszt a leggyorsabban képesek legyünk megállítani, és visszatérhessünk az újbóli fellendüléshez. Az MKIK elnöke nemrég még visszaküldte a katából kieső tízezreket a munkaerőpiacra.

“A technikai recessziót nem hiszem, hogy megússzuk, de a mély válságot el kell kerülni. Ha bezár egy gyár, elküldik az embereket, leamortizálódik egy üzem, azt szinte lehetetlen újraindítani. A működés megtartása a legfontosabb” – mondta az MKIK elnöke, aki szerint azt kell eldönteni, hogy a növekedés támogatását vagy az infláció letörését választjuk. Ha ugyanis csak az inflációra koncentrálunk, akkor bedől a növekedés, ha a növekedésre, akkor még jobban elszáll az infláció.

Forrás: hrportal.hu Kép: illusztráció