Birkafőzés Kunszentmiklóson

 

Az elmúlt hetekben meghívást kaptam Fejes Györgytől, aki a Kunszövetség ügyvivője, hogy ha időm engedi, látogassak el a Kunszentmiklóson rendezendő birkafőző versenyre.

 

Fejes György, mint karcagi ember és mint a dolgok ismerője, vezette a zsűrit is. A  főzés rengeteg csapattal indult, mivel itt az Alföld kunsági részén nagy hagyományai vannak a birka ételeknek. A verseny reggel nyolckor ágyúszóval kezdődött, és déli 12-kor ágyúszóval végződött.

Majdan a rengeteg díjakat délután háromkor osztották ki. A birka főzéséről elmondanám, hogy általában egy egész birkát darabolnak fel, s kerül a kondérba. Nincs semmi cifrázás, alap fűszereket kap, úgymint só, bors, hagyma, fokhagyma, piros paprika. Ezeket is csak módjával, mivel az alföldi ember szerint a birkát az íze miatt kell szeretni, s nem a fűszerekért. A képeken a csólyospálosi csapat és a kazak meghívott látható.

A csólyospálosiak

Pesti József és Fodor István főzött a csólyospálosi csapatban, ők hazai pályán már lassan húsz éve, hogy versenyeznek, s receptjük is egyezik a fentiekkel.

Az előkészület

Csapatuk melletti standon főzött a meghívott kazak csapat, a fiatalasszony Zsanar vezetésével. Itt találkoztam véletlenül régi kazak barátaimmal is, kikkel elbeszélgettem, s kóstoltam ételüket.

Lassan tálalható Csólyospálos remeke

A kazak birkafőzés még egyszerűbb, pusztai megoldás. A birka kevés zsiradékon, saját levében puhul, s csak kevés fűszert kap, úgymint hagyma, só, bors, s néhány babérlevél. Kínáláskor  tálra került a hús, köré házikenyér-szeletek, lókolbász és lószalámi karikák, s némi kapros lilahagyma díszítés is. Hagyományosan volt mellette “borcog”, ezek apró kis fánkocska golyók.

Készül a kazak változat is

Mindemellett kiváló program volt a főtéren, néptáncosok, zenészek, kirakodóvásár, miegymás.

A kazak kínálat

Tartalmas napot töltöttem el, valószínű, hogy program lészen ez további éveimben is, köszönet a meghívásért.

Az érdeklődőknek jelezném, hogy birkát kapni például a Bosnyák téri piacon is, érdemes megpróbálni.

Jó főzést, jó étvágyat kívánok:

Soós István ex City-22, a fakanalas