A Budapesti Közlekedési Központ közelmúltban indult XIV. kerületi beruházásainak köszönhetően sokkal kényelmesebb és könnyebb lesz a jövőben Zuglóban is kerékpárral közlekedni, és így elérni a fontosabb belvárosi csomópontokat.

 

Nagyon fontos és jó hír, hogy amíg hosszú évekig nem történtek kerékpárosbarát fejlesztések Zuglóban, addig tavaly és idén is több fontos útvonal válik elérhetővé bringával. A XIV. kerületben minden adva van a kerékpározáshoz: nincsenek nagy szintkülönbségek, viszonylag közel van a belváros és a fontos közösségi közlekedési csomópontok, a lakótelepek mellett pedig a csendes kertvárosi utcák is kedveznek a kerékpárral közlekedőknek.

A XIV. kerületben zajló projektek keretében az elmúlt két évben jelentős előrelépések történtek a kerületi kerékpáros hálózat fejlesztésében:

  • A zuglói önkormányzat a Vezér utca mentén már tavaly felújította és szakaszosan kerékpárutakkal kötötte össze a szervizutat, a júliusban kezdődött felújítási munkákeredményeként pedig a Fogarasi út és a Füredi utca között kerékpársáv jön létre. Így kényelmesebben lehet eljutni a Füredi utcai lakótelepről a Rákos-patakig, és onnan tovább egészen a Duna-partra. A beruházás keretében új járdákat építenek, taktilis figyelmeztető és tájékoztató burkolattal biztosítják az akadálymentes közlekedést.
  • Ahogy arról már a BKK is beszámolt, májusban véget ért a Róna utca megújítása,ahol az Erzsébet királyné útja és a Szugló utca között új kerékpársávokat alakítottak ki. A Róna utcai kerékpársáv csatlakozik a Thököly úti biciklisávokhoz, ahonnan a Keleti pályaudvarhoz, valamint a Stefánia úti kerékpárútra kanyarodva a Városligeten át a Hősök terére, illetve az Andrássy útra lehet eljutni.
  • Júliusban egy másik zuglói beruházás is elkezdődött: a Mogyoródi út felújítása, amelynek során a meglévő kerékpárút megtartása mellett a kifelé vezető oldalon a Mexikói út–Róna utca közötti szakaszon kerékpársávot alakítanak ki, lehetővé téve így az irányhelyes kerékpáros közlekedést. A Róna utca és a Nagy Lajos király útja között pedig – ahol eddig nem volt önálló kerékpárút vagy kerékpársáv –, új kerékpársávot hoznak létre mindkét irányban.

A tavaly átadott Vezér utca melletti kerékpárút, a Róna utcában idén létrejött szakasz, továbbá a Mogyoródi út és a Vezér utca most épülő kerékpársávjai fontos útvonalakat adnak hozzá Budapest és azon belül a XIV. kerület kerékpáros hálózatához. A Budapesti Közlekedési Központ fontosnak tartja, hogy az útfelújítások közben a jövőre is gondoljon.

Ezek a fejlesztések sok olyan területet kapcsolnak össze, amelyeken köszönhetően a jövőben Zuglóban is többen ülhetnek kerékpárra, így gyorsan, olcsón és egészségesen juthatnak el akár a belvárosba is.

 

Budán is bővült a kerékpáros hálózat

A közelmúltban létrejött a pesti nagykörúti kerékpársávok folytatása Budán. Az Október huszonharmadika utcában és az Irinyi József utcában befejeződött felújítás részeként kétoldali irányhelyes kerékpársáv (egy rövid szakaszon közös autóbusz- és kerékpársáv) lett kijelölve, a Bogdánfy utca és a Petőfi híd közötti szakasz mellett a déli oldalon pedig a kerékpárút meghosszabbításával tovább bővült a fővárosi kerékpárút-hálózat. A Fővárosi Önkormányzat és a BKK elkötelezett a kerékpáros fejlesztések mellett, és igyekeznek megteremteni annak a feltételét, hogy a közlekedők az aktuális céljaiknak leginkább megfelelő közlekedési eszközt választhassák.

Forrás/képek: BKK