Sziget

A Sziget szervezői becslései szerint 450 ezren buliztak a fesztiválon.

 

 

 

„Számításaink szerint mintegy 450 ezren buliztak az idei Szigeten. A nyitónap telt házas volt, további kettő, a pénteki és a szombati csaknem telt házas” – árulta el a fesztivál főszervezője hétfőn este.

Kádár Tamás a hétfői zárónap estéjén értékelte a 28. Sziget Fesztivált. Az idén hatnapos rendezvény a pandémia miatti korlátozások következtében 2020-ban és 2021-ben is elmaradt; legutóbb, 2019-ben a hétnapos Szigeten 530 ezren voltak.

“Napi átlagban idén többen voltak a fesztiválon, mint legutóbb. Bár létezik háromnapos jegy is, a bérletesek többsége hatnapos jeggyel jött, így sokkal kiegyenlítettebb lett a közönségszám eloszlása” – fejtette ki a főszervező.

A Sziget Európában egyedülálló összművészeti kínálattal rendelkezik, a főszerepet persze továbbra is a zene viszi. A fesztivál sztárfellépői közül kiemelkedett a nyitónapon fellépő Dua Lipa. Talán a legnagyobb várakozások Justin Bieber koncertjét előzték meg, ám végül nem mindenkinek tetszett.

“Dua Lipa műsorának minden tizedmásodperce tökéletesen meg van tervezve. Justin Bieber valóban kapott kedvezőtlen reakciókat, másoknak viszont életre szóló élményt jelentett a show-ja. Nem egyszerű a közönség ízlésének megfelelni. A vasárnapi nagyszínpados headliner, az ausztrál Tame Impala például nagyszerű koncertet adott, de ez nem feltétlenül találkozott a közönség reakciójával” – vélekedett Kádár Tamás.

A főszervező azt mondta, a tulajdonosok elvárása az idei Szigetre az volt, hogy egy sikeres és jól működő fesztivállal térjenek vissza három év után. Kádár Tamás kiemelte, számos újdonságot vezettek be idén, és ezek a vártnál is jobban sikerültek.

“Nagyon jól működött, hogy a beléptetési rendszer a K híd belső oldalára került át, a fesztivál területén a közlekedés flottabbá vált. Nemcsak a belépésnél és a távozásnál lett folyamatosabb a mozgás, a nagyszínpadnál is számos átalakítást hajtottunk végre, kibővítettük a küzdőteret, az átjárók méretét” – fejtette ki.

Problémát okozott viszont, hogy – mint fogalmazott – a hatalmas látogatószámmal nincs arányban a fővárosi taxik száma, és bizonyos időszakokban szinte lehetetlen volt taxit kapni. Kádár Tamás kitért arra is, hogy a pandémia időszakát követően az üzleti tervezésnél jókora problémaként jelentkezett a zeneiparban kialakult munkaerőhiány, a kiszámíthatatlan infláció, a forint leértékelődése.

“A Sziget közönségének fele külföldi, és számunkra kedvező volt, hogy a nagyfesztiválokra egész Európában hatalmas igény mutatkozott a korlátozások után. A gyakorlatban ez úgy mutatkozott meg, hogy a nyugat-európai fiatalok többsége a teljes élményre vágyott, és míg korábban sokan háromnapos jeggyel érkeztek, idén inkább a hatnapos bérletet vásárolták meg elővételben” – árulta el Kádár Tamás.

A kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a fesztivál területe csökkent, mivel – a fővárossal kötött megállapodás részeként – az északi oldalon található természetvédelmi területet lezárták a látogatók elől.

“A legzsúfoltabb napokon a szabad kempinghelyek szinte beteltek. Mozgástér dél felé nyílhat számunkra, meglátjuk, miben tudunk megállapodni a fővárossal” – mondta.

A Sziget jövőre ünnepli 30. születésnapját. „További fejlesztéseket tervezünk, és szeretnénk visszahozni a látványos dekorációt, amelyet idén takarékossági okokból visszavágtunk” – tette hozzá Kádár Tamás.

 

Forrás: Világgazdaság

 

DD.