Bejelentették: augusztus 19-én és 20-án sok benzinkúton nem lehet tankolni

 

Rendkívüli bejelentést tett a Független Benzinkutak Szövetsége pénteken. Azt írták, hogy augusztus 19-én és 20-án a magyarországi üzemanyaghiány és több tényező miatt egyáltalán nem lehet majd tankolni a hozzájuk tartozó benzinkutaknál – számolt be a döntésről az index.hu .

A Független Benzinkutak Szövetsége egy szűkszavú, levélben küldött közleményben számolt be a kialakult helyzetről. Azt írta:

A Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutak a kialakult ellátási hiányok, bizonytalanságok és a ki nem fizetett anyagi támogatások miatt augusztus 19-én és 20-án az üzemanyag-kiszolgálást szüneteltetni kényszerülnek. A tankolók megértését előre köszönjük.

A fejleményekkel kapcsolatban telefonon kerestük a Független Benzinkutak Szövetségének elnökét, aki későbbre ígért részletes tájékoztatást az intézkedést illetően.

 

Napok óta figyelmeztetnek arra, hogy elfogyhat 

A napokban már írtunk arról, hogy a tankolási korlátozások ellenére elfogyhat az üzemanyag Magyarországon. Az egyes kutak között eltérhet, hogy pontosan mennyi benzint tudnak kiadni, erről ebben a cikkünkben számoltunk be.

Hiába a tankolási korlátozások, napokon belül elfogyhat az üzemanyag

A kritikus helyzet miatt további megszorítások jöhetnek a magyar kutakon.

A helyzet már nemcsak a független benzinkutakon nehéz, hanem a nagyvállalatoknál is.

Ratatics Péter, a Mol ügyvezető igazgatója kedden arról beszélt, hogy a mostani helyzetben már csak „lihegő nyelvvel” tudják újratölteni a kiskereskedelmet kiszolgáló kutakat, miközben a nagykereskedelemben is ki kell szolgálniuk a partnereiket. A Mol ezzel összefüggésben egy fontos kérést is megfogalmazott a lakossággal szemben.

Önmérsékletet kérnek mindenkitől.

 

Spájzolni viszont nem jó ötlet 

Rossz hír az is, hogy az utóbbi időben nagyon sokan elkezdték bespájzolni az üzemanyagot, ami nemcsak az üzemanyag-ellátás szempontjából káros, hanem tűzveszélyes is a háztartásokban (különösen a nyári szárazság közepén). Ha mégis tárolni kényszerülünk, annak a legjobb módja a megfelelő tisztaságú, föld alatti, dupla falú tartályban történő tárolás – mondta az Indexnek Egri Gábor.

Az egyetlen jó hír üzemanyagkérdésben az, hogy az üzemanyag-hiányos időszak ellenére az utóbbi időszakban csökkent a benzin és a gázolaj piaci ára, többek között a forint erősödésének köszönhetően.

 

Ezt válaszolták a Független Benzinkutasok az Indexnek

Frissítés: Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke arról tájékoztatta az Indexet, hogy több oka is van annak, hogy így döntöttek.

Ezek egyike az, hogy a Mol nemrég tovább csökkentette a független benzinkutakhoz szállított üzemanyag mennyiségét, így már csak a felét kapják meg annak a mennyiségnek, amelyet rendeltek, ez pedig súlyosbítja az üzemanyaghiányt. „Ennél az oknál fogva nem tudjuk megfelelő módon és akaratunk szerint kiszolgálni a vevőinket” – közölték.

A másik ok anyagi jellegű: a kis benzinkutak a júliusi hónap után még nem kapták meg azt a kormányzati támogatást, amely jogszabályilag megilletné őket, ezenfelül pedig „nincs információjuk arról, hogy az augusztusi kifizetés mikor várható”.

A benzinkutas szövetség szerint nem lesz elegendő a kutak fenntartására a 20 forintos támogatás

A kormány nemrég emelte meg a kisebb benzinkutak támogatási keretét.

Ebben a döntésben az elkeseredettség tükröződik, hiszen itt most nekünk tényleg a lét lett a tét

– mondta lapunknak a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az általuk hozott döntésről.

 

500-600 kút zárhat be, jogszerűen megtehetik 

A Független Benzinkutak Szövetsége egy részletesebb közleményt is kiadott az intézkedéssel kapcsolatban, amelyben azt írták, hogy körülbelül 400 vállalkozás a tagjuk, amelyek 500-600 kutat üzemeltetnek Magyarország-szerte.

Az érintettek önkéntesen dönthetnek arról, hogy csatlakoznak-e pénteken meghirdetett akcióhoz. Egri Gábor az Indexnek nyilatkozva hangsúlyozta azt is, hogy a lépés jogszabályi akadályokba sem ütközik, ugyanis a vonatkozó szabályozás szerint lehetőség van arra, hogy 48 órára felfüggesszék a benzinkutak működését.

Forrás: index.hu Kép: illusztráció