Razziákra kell készülni az utakon, jön a Magyar Nagydíj

 

A hétvégi Forma-1-es Magyar Nagydíjra való tekintettel fokozott ellenőrzést rendelt el a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője.

Fokozott ellenőrzésekre kell számítani 2022. július 25-én 12 órától 2022. augusztus 1-jén 8 óráig a Gödöllői Rendőrkapitányság illetékességi területén, az M0 autóút teljes hosszán, az M2-es, az M3-as, az M4-es, az M5-es és az M6-os autópályák és autóutak Pest megyei szakaszán, valamint az útszakaszokon lévő parkolókban és pihenőknél – írta a vezess.hu

Az ellenőrzés célja a közúti közlekedés, a közrend és közbiztonság rendjének fenntartása, a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása a Forma-1-es Magyar Nagydíj idején.

police.hu keddi közleménye szerint a razziát a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bonyolítja a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 30. §-a alapján, mely kimondja, hogy

  1. A rendőrség a bűncselekmény elkövetőjének elfogása és előállítása, vagy a közbiztonságot veszélyeztető cselekmény vagy esemény megelőzése, megakadályozása érdekében a rendőri szerv vezetője által meghatározott nyilvános helyen vagy a közterület kijelölt részén az oda belépőket vagy az ott tartózkodókat igazoltathatja.
  2. A rendőrség az (1) bekezdésben írt cél elérése érdekében épületet, építményt, helyszínt, csomagot és járművet átvizsgálhat.
  3. A rendőrség a rendezvény, az esemény, továbbá a közlekedés biztonságát, a közterület rendjét veszélyeztető jogellenes cselekmény megelőzése, megakadályozása érdekében a rendőri szerv vezetője által meghatározott területre belépők és az ott tartózkodók ruházatát és járművét átvizsgálhatja, illetőleg az üzemeltető által előírt feltételek megtartását ellenőrizheti, a közbiztonságra veszélyt jelentő anyagokat, eszközöket lefoglalhatja, illetőleg azoknak a rendezvény, esemény helyszínére való bevitelét megtilthatja.
  4. A rendőrség a nyilvános forgalom számára nyitva álló helyen őrizetlenül hagyott, a közbiztonságra veszélyt jelentő tárgyat szükség esetén az elvárható gondossággal eltávolíthatja, megsemmisítheti.
  5. A fokozott ellenőrzés elrendelésének végrehajtását az elrendelő rendőri szerv vezetője – függetlenül a fokozott ellenőrzés előzetesen meghatározott időtartamától – havi rendszerességgel felülvizsgálja, és annak eredményéről a felettes rendőri szerv vezetőjét, ennek hiányában a minisztert tájékoztatja.

 

Forrás: vezess.hu