Valószínűleg nem csak az Egyesült Államokban adódik ilyen gond

 

Az elektromos autók terjedése kapcsán a magas bekerülési ár és a foghíjas töltőhálózat szerepelnek leggyakrabban a kritikus területek listáján, de lehet van egy még ezeknél is égetőbb probléma, amin javítani kell.

Ez pedig a töltők megbízhatósága, ami siralmas

Gondoljunk bele, mekkora botrány lenne abból, ha a benzinkutak negyede nem lenne működőképes, és minden következő tankolás egy kis orosz rulett játék lenne, ahol előre nem tudjuk, működni fog-e majd a kút, ha odaállunk. Nagyon nagy képzelőerőre nincs is szükség, hiszen a jelenlegi üzemanyag-ellátási problémák miatt már egy pár benzinkút kiesése, bezárása is országos hírportálok vezető híre szokott lenni.

Egy amerikai kutatás a San Francisco-i öböl térségében azt vizsgálta, vajon a terület 678 töltőoszlopából mennyi működőképes. Az eredmény siralmas lett, ugyanis 181 töltő, tehát minden negyedik hibás volt.

A vizsgálatot 2022. február 17. és március 7. között végezték, és CCS csatlakozós villámtöltőket vontak bele, mégpedig majd’ 700-at. A töltők 72,5%-a működőképes volt, de közel 5% már ott elbukott, amikor csatlakoztatni próbálták az autót, ugyanis túl rövid volt a beépített kábel. A fennmaradó 22,7% esetén a leggyakoribb hibák a lefagyott érintőképernyő és hibaüzenetet dobó fizetési rendszer voltak, de gyakori volt az is, hogy a töltés egyszerűen nem indult el, az oszlop hálózati hibát jelzett, vagy egyszerűen csak törött volt a csatlakozó.

A kutatást végzők azt is megkérdőjelezik, hogy mennyire hihetünk a szolgáltatók azon állításainak, miszerint az oszlopok 95-98% közötti rendelkezésre állással bírnak. A hibás töltők egy véletlenszerűen kiválasztott csoportját az eredeti felmérés után nyolc nappal ismét felkeresték, és azt tapasztalták, hogy nagy részük még mindig hibás volt. Bár a vizsgálatból kihagyták a Tesla saját, zárt Supercharger hálózatát, egy kérdőívben arra jutottak, hogy a vállalat ügyfeleinek mindössze 4%-a jelentett komoly problémát a töltés kapcsán.

Forrás/kép: villanyautosok.hu