Törököt fogott az ukrán-magyar taxis

 

A Balassagyarmati Járási Ügyészség embercsempészés bűntette miatt emelt vádat egy 31 éves férfival szemben, aki négy török állampolgárt próbált jogellenesen Magyarországról Csehországba szállítani – írja honlapján az Ügyészség.

Az ukrán-magyar kettős állampolgárságú férfi Csehországban taxisofőrként dolgozott. 2021 márciusában egy ismeretlen személytől telefonon kapott megbízást arra, hogy négy török állampolgárt szállítson el Németországba. Bár tudatában volt annak, hogy a törökök a szükséges okmányokkal nem rendelkeznek, Csehországig vállalta a fuvart, 1.200 euróért.

A négy személyt a megbeszéltek szerint Vecsésen vette fel autójával és Balassagyarmatig szállította őket, miközben folyamatosan tartotta a kapcsolatot megbízójával. A városban egy áruháznál kitette utasait és terepszemlét tartva egyedül kelt át a szlovák határon. Úgy ítélte meg, hogy veszélyes lenne itt átkelni a határon, ezért visszament utasaiért és Esztergom felé vették az irányt, azonban még Balassagyarmaton egy rendőri ellenőrzésen lebuktak.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a férfival szemben embercsempészés bűntette miatt emelt vádat, melyben börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására, valamint arra tett indítványt, hogy a vádlott a közel 200.000 forint bűnügyi költséget is fizesse meg. Arra az esetre, ha a vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség 5 év börtönbüntetés és 5 év közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt.

A férfi a bíróság döntését letartóztatásban várja – olvasható a közleményben.

k.z.t./fotó: Ügyészség