Ma már nem elhanyagolható!

 

Hosszú éveken keresztül a jegybanki alapkamat kétszeresét kellett fizetnünk késedelmi pótlékként. A jegybanki alapkamat pedig nem volt sok, sőt folyamatosan csökkent egészen 0,6 százalékig (2020.07. hó). A késedelmi pótlék így 1,2 százalék volt, ami ugye  egészen elviselhető mértékű. Megérte tartozni az államnak…

Aztán persze az állam megelégelte, hogy olcsó „hiteleket” nyújt a vállalkozóknak, így az elmúlt évben változott a számítási mód: a mindenkori jegybanki alapkamathoz hozzá kell adni fix 5 százalékot. Így a késedelmi pótlék egyik napról a másikra 5 százalékot emelkedett. Már ez sem volt kevés, de jött a vírus, meg a háború. Meg az infláció. A jegybanki alapkamat elkezdett emelkedni. Egyre gyorsabban. Ma már a mértéke 5,9%, ennek nyomán a késedelmi pótlék 10,9 százalékra változott.

Ha egy vállalkozó például két havi katával, 100.000 forinttal volt elmaradva 2020-ban, akkor napi 3 forint késedelmi pótlékkal kellett számolnia. Ez alig 100 forint volt havonta. (a késedelmi pótlék önmagában már nem kamatozik, nincs „kamatos kamat”)

Ugyanez a 100.000 forint tartozás ma havi 908 forintot, napi 30 forint kamatot képez. Alig néhány év alatt 9-10 szeresére nőtt a kamat összege, ez már nem elhanyagolható, főleg magasabb összegű tartozás esetén. A csapda az, hogy ez a tartozás nem jelenik meg azonnal.

A NAV az adott évi késedelmi pótlékot a következő év november 15-én írja elő. Sokan értetlenül nézték, hogy november 14-én még nem volt pótléktartozásuk, a következő napon meg esetleg több ezer forintnyi.

 

Más a helyzet az önkormányzatoknál, beleértve a fővárosi önkormányzatot is. Itt a napi kamatozást azonnal előírják az adószámlán. Információnk szerint az ezer forint alatti pótléktartozásnál még megadják a nullás igazolást, de azért célszerű kifizetni a hátralékot. A tapasztalat az, hogy szinte mindenkinek van néhány forint, tartozása a székhelye szerinti önkormányzatnál. Elég ehhez egy-két napot késni a befizetéssel.

Budapesten üzemelő taxis vállalkozóknak a drosztengedély kiváltásához, vagy meghosszabbításához évente igazolniuk kell, hogy nincs tartozásuk. Itt is hamar összejön néhány forint pótlék. A „nullás papír” ügyintézésekor pedig a vállalkozó megdöbbenve tapasztalja, hogy az elektronikus felületen még csak lekérni sem lehet az igazolást. Két forint tartozás esetén sem. Célszerű ezeket a hátráltató tényezőket elkerülni.

A megoldás egyszerű: befizetésnél mindig egy-két százassal kerekítsük felfelé az aktuális összegeket, így az esetleges későbbi tartozásra is lesz fedezet.

-oli-