Diópálinka, kovászos uborka és pisztráng – kissé nehezítve

 

Örömmel jelenthetem, hogy a két hete előkészített „diópálinka” szemre megfelelően alakult, megérett, leszűrtem, s a kóstolás is a várt eredményt hozta. Azt mondják, ezt jó eltenni karácsonyra, -“de hol van még Karácsony?”- mondá Bendegúz.

A diópálinka elkészült

És valószínű, hogy a haragos zöld nedű nem tart ki oly sokáig. A fűszerezést eltaláltam, nem lett keserű, de a dió ízét szépen adja a fahéjjal együtt. Miként mondják, s próba is igazolta, a visszamaradt dió-negyeddarabok kellemes ízüek, s fogyaszhatók lettek, jól lehet rágcsálni, de csak óvatosan, mivel a szesztartalma megmaradt.

Megkóstoltuk, ízlett

No, aztán gyorsan odatettem még egy üveg kovászos uborkát is, mivel az előző már elfogyott. Az uborkára só, bors, borókabogyó, fokhagyma, kapor, s lefojtva egy darab száraz kenyérrel, már napozik is. Ha kész, leszűröm, mehet a hűtőbe, de a levét külön öntöm üvegbe, s hidegen igen ízletes hűsítő ital, mely igen jó a gyomornak is.

A kovászos uborka sokak kedvence, és könnyű elkészíteni

Most pedig mesélek egy komolyabb fogásról, ezt csak a rutinos, elszánt konyhabubusok fogják megkísérteni, de nem hagyhatom ki.

Már a neve is.., de nem is név, inkább felsorolás.

Vajon pirított, száraz szamorodnin párolt pisztráng tejszínes rákszószon, medvehagyma pestós spagettivel, zöldborsó pürével, füstölt lazac csíkkal, vajon pirított gombával, cukkinivel.

A befűszerezett halat pirítottam vajon, majd némi tokaji borral még pároltam. A fagyasztóból kivett rák-alaplevet kissé gyömbéreztem, s felfőztem tejszínnel, szósznak a hal alá.

A pisztráng készül

Van a hűtőben  medvehagyma-pesto, ezt kevertem a spagettivel. Borsót pároltam, enyhe fűszerezéssel, majd csipetnyi tejszínnel keverve botmixerrel pépesítettem. Már csak néhány gombát és cukkini-karikát kellett ropogósra pirítani, s jöhetett a tálalás.

Pincehideg száraz szamorodnival kínálva, igen gyorsan elfogyott. Azért tényleg, na! Egy próbát megér.

Szépen tálalt fogás, és még finom is volt

És most irány a kert, barátok jönnek, a bogrács már billeg, s lészen egy csülkös körömpörkölt, egy nemrég eltávozott barát emlékére, kegyelettel…

Jó étvágyat kívánok:

Soós István ex City-22, a fakanalas