Drágább

Jóval drágább gépjárműadót tervezett be a kormány jövőre, mint 2022-re. Az adótörvényeket nem nyújtotta még be a Pénzügyminisztérium, így nem tudni, hogy emelésre készülnek, vagy más lépést terveznek. Azonban több más tétel is emelkedik, ami az autósokat sújthatja.

 

 

Ugyan a 2023-as adótörvények benyújtásával még adós a kormány, a költségvetési tervezetből azonban kikövetkeztethető, hogy megdrágulhat valamelyest az autós közlekedés. Egyrészt azért, mert nehéz elképzelni, hogy a biztosítókra idén kivetett extraprofitadó egy része nem jelenik meg például a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási díjakban.

Másrészt azért, mert míg az idei költségvetésbe 90,5 milliárd forintos gépjárműadó bevételt tervezett be a kormány, addig 2023-ban már 173,191 milliárd forintot vár lakossági befizetésként. A különadók részeként pedig megemelik a cégautóadót is.

 

 

Szintén nagy, az autósokat sújtó költségemelkedést jelez, hogy míg a megtett úttal arányos útdíj jogcímen 263 milliárd forint bevételt tervezett 2022-re, addig jövőre már 309,2 milliárd forint szerepel ezen a soron. Még ha az üzemanyagárak normalizálódnak is jövőre, és emiatt elengedhető lesz az ársapka, ekkora belföldi forgalombővülés jókora meglepetés lenne, bár kérdéses, hogy a mostani üzemanyagár mekkora tranzitforgalmat tart vissza.

Az időalapú útdíjaknál is bevételemelkedést vár a kormány: az idei költségvetési előirányzat 74 milliárd volt, ehhez képest jövőre 92,8 milliárdot vár ezen a soron a költségvetés.

Forrás: Index

DD.