Paprikaspray

A Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

Paprikaspray-vel fújt le egy sofőrt a taxis – vádemelés – videóval

 

A vád szerint a taxisofőr egy közlekedési konfliktus miatti indulatában, a lehúzott ablakon keresztül fújta le a másik autó vezetőjét. A taxis az általa előidézett ütközést követően elhajtott, amelynek során a másik autóból kiszálló utast kis híján elütötte. 

A vádirat szerint a vádlott – egy 45 éves férfi – 2019. október 25-én délután az I. kerület, Clark Ádám téren, a körforgalomban vezette az általa használt taxit. Ezzel egy időben, közvetlenül a vádlott járműve előtt közlekedett egy másik sofőr az Alagút irányába, egy utassal, aki a jobb első ülésen ült. A két sofőrnek nem sokkal korábban, még a Lánchíd pesti felhajtójánál – besorolás miatt – közlekedési konfliktusa volt egymással.

A vádlott az előzetes konfliktus miatti dühében a járműve előtt haladó autót szabálytalanul, közvetlenül a zebra előtt, balról előzni kezdte, majd amikor a két gépkocsi egyvonalba ért, a lehúzott első ablakon keresztül a másik sofőrt egy paprikaspray-vel lefújta. A spray permetje belement a sértett szemébe, aki emiatt a jármű irányítása fellett ideiglenes elveszítette az uralmát. A két jármű összeütközött, majd a zebrát elfoglalva megállt. Személyi sérülés nem történt, azonban a vádlott által előidézett ütközés következtében a sértett gépkocsijában több mint 400.000 forint kár keletkezett.

A vádlott azzal, hogy paprikaspray-vel lefújta a másik sofőrt, kiemelkedett a járművezetői minőségéből, és a másik sofőrrel szembeni támadással veszélyeztette a közlekedés biztonságát.

A vádlott az ütközést követően elkezdett hátrafelé tolatni, majd miután befejezte a tolatást, elindult az autóval előre. A sértetti járműből eközben kiszálló utas csak úgy tudta elkerülni azt, hogy a vádlott elüsse őt, hogy elugrott a gépkocsi elől. A vádlott ezután a helyszínről elhajtott.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a taxit vezető férfit, mint többszörös visszaesőt, közlekedés biztonsága elleni bűntettel, közúti veszélyeztetés bűntettével, valamint rongálás vétségével vádolja, és vele szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza annak megállapításával, hogy a vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra. A kerületi ügyészség arra is indítványt tett a vádiratban, hogy a bíróság a vádlottat végleges hatállyal tiltsa el a közúti járművezetésétől.

Az ügyhöz kapcsolódó felvételen a vádlott által előidézett ütközés, és az utas, mint későbbi gyalogos sérelmére elkövetett közúti veszélyeztetés is látható. A videó az Ügyészség hivatalos Youtube csatornáján és az alábbiakban megtekinthető:

 

Budapest, 2022. június 09.

 

Fővárosi Főügyészség