A Boszporusz mellől megérkezvén, újabb kalandom volt, már amennyiben a munka kaland is lehet. Mentesítő munkánk során egy külszíni lignit fejtés környékét tisztítottuk meg, s a bányaterület látványa impozáns volt, ritkán jutni hasonló területre.

Távolban a bánya
Innen megérkezve berontottam a konyhába, s elővettem egy ajándékba kapott nyulat, amit terveimnek megfelelően egészben sütöttem meg.
De lépjünk egy kicsit vissza az időben, mivel a nyúl pácot kapott, s három napig érlelődött. Fokhagyma-spékelést kapott, s egyéb fűszereket is, miként só, bors, rozmaring koriander, stb. Majd beolajozva várta hűtőben a jeles napot.

Pácolva és a sütésre előkészítve a nyúl
Szóval, baconnal betakargatva, végeit fóliával védve került a sütőbe fólia alatt, némi sör kíséretében.
Egy óra húsz perc után fólia nélkül, a pecsenye levével locsolgatva, még pirosra sütöttem.
Igyekeztem jól dolgozni, mivel rokonokat vártunk szerény névnapi ünneplésre, beleadtam mindent, amit lehetett. Kívánságra petrezselymes zsemlegombóc kísérte a jószágot, csiperkegombás mártással.
A zsemlegombóc három zsemléből készült, amit megpirítottam, majd felkockáztam. Két tojást két deci tejjel elhabartam, sózva, borsozva, kis gyömbérrel és friss petrezselyemmel ízesítve. Ebbe beleforgattam a zsemlét, majd lisztet szórtam reá, s addig kevertem, liszteztem , míg az állaga formálható lett, s ekkor forrásban lévő vízben kifőztem a gombóccá formált anyagot. A főzési idő mintegy tíz perc, ekkorra átpuhul, szűrőkanállal kiszedjük, s melegen tartjuk.

Minden kész, már csak tálalni kell
A csiperkegombát apróra vágjuk, kevés kacsazsíron párolt hagymára dobjuk, s addig pároljuk, míg a levét eléggé elveszti. Sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendióval és két csipet bazsalikommal fűszerezzük. Ezután egy jó pohár tejfölt belehabarunk, s összefőzzük. Állaga így elég sűrű lészen, de ha mégsem, akkor egy kevés keményítővel sűríthetjük.
Tálalásnál a nyulat feldaraboljuk, s a tányéron a pecsenye mellé helyezzük a gombócokat, amit meglocsolunk a gombamártással. Kínálhatunk hozzá csemege uborkát. A nyúl szereti a rozé bort, vagy a vöröset is.

Nem maradt más, mint a mű elfogyasztása. Nem volt vele gond
Mi sem utasítottuk el.
Az étel finom volt, a bátrabbaknak ajánlom, ha hozzájutnak egész nyúlhoz, érdemes kipróbálni.
Jó étvágyat kívánok:
Soós István City ex-22, a fakanalas