Munkáim során ismét az Alföldön jártam, s rácsodálkoztam újfent a nyiladozó tavaszi tájra, élvezvén a friss, tiszta levegőt.

 

Hazafelé tartva már tudtam az otthoni feladatom, még szedegetni a medvehagyma leveleit, amit szinte minden ételbe bele kombinálok.

S ha nem is, akkor elteszem, például pestót készítek.

Nem nehéz feladat, a mosott, szárított leveleket igen apróra vágom, sózom bőven, üvegbe töltöm s leöntöm olívaolajjal. Így jól eláll a hűtőben, felhasználásig. A maradékot laskára szelem, s lefagyasztom, ez jó lesz télen.

Sokszor gondban vagyok, hogy miről is írjak, ezért már van egy listám a lehetőségekről, de most is változtattam ezen a szisztémán is, mivel sütöttem egy jót, s inkább ezt osztanám meg a lelkes olvasókkal.

Persze, a piac. Járom lelkesen, igaz, az árakról most ne is beszéljünk. Vettem egy szép darab bőrös malac combot. Bőrét irdaltam, fokhagymával spékeltem, fűszereztem, s a tepsibe helyezve társítottam mellé burgonya hasábokat, valamint hagyma darabokat is. Kevés sör és némi zsiradék kíséretében fólia alatt sütöttem egy jó órát, majd fólia nélkül, levével locsolgatva pirítottam ropogósra a bőrét. Kicsit pihentettem a sültet, majdan egy jó éles késsel szépen tudtam szeletelni.

Készül a malacsült

Csak a választék miatt is, kétféle módon  kínáltam, elébben is saját sült krumplijával és savanyú káposztával.

Saját sült krumplijával és savanyú káposztával tálaltam

Ekkor hitelen pároltam egy gombás, medvehagymás mártást, főzőtejszínnel sűrítve. A következő tányér így készült, a sült mellé a burgonya és gombamártás került.

A sült mellé burgonya és gombamártás került

Ízletes falatok, csak javasolni tudom kezdőknek is, nem lehet elrontani.

Jó étvágyat kívánok:

Soós István ex City-22, a fakanalas