A kiszámíthatóság ettől is többet ér

 

A Volkswagen Csoport több mint hétmilliárd eurót fektetne be Spanyolországban, hogy kiépítse az elektromos járművek gyártásához szükséges értékláncot. A beruházás a legnagyobb ipari beruházás lenne a spanyol történelemben – írja közleményében a VW Csoport.

A VW tervének megvalósulása a spanyol állami támogatás elnyerésétől függ. A spanyol kormány korábban hárommilliárd eurót különített el elektromos és összekapcsolt járművekkel kapcsolatos projektek támogatására – a VW ebből az összegből akar részesedni.

A német autógyártó konszern befektetési tervének keretében az elektromos járművek értékláncának teljes hosszán fognak beruházásokat végezni Spanyolországban, ezzel egy „európai elektromosjármű-központot” hozva létre.

Több munkahelyet jelent az átmenet

„Egy egész iparág átalakítása óriási kihívás” – fogalmazott Thomas Schmall, a VW konszern technológiai vezetője a bejelentés kapcsán. „Ha azonban jól csináljuk, és megfelelő támogatást kapunk a spanyol kormánytól, képesek leszünk az átmenet során (az eddigieken felül) új munkahelyeket teremteni Spanyolországban.”

Ami biztos, hogy egy új akkumulátorgyár több mint 3000 új munkahelyet fog teremteni. A spanyolországi befektetés részeként elkészülő, Valencia közeli üzem a tervek szerint 2026-ban fogja megkezdeni a termelést, építése pedig még idén elindul. A létesítmény egyike annak a hat gigagyárnak –olvasható a közleményben.

Forrás: VW Csoport