Kilépésüket fontolgatják az Uber és Lyft sofőrjei

 

 Számos Uber és Lyft taxis azt fontolgatja, hogy kilép az alkalmazásalapú fuvarmegosztó platformokról, mivel az üzemanyag-feltöltés drágábbá vált, emiatt az újonnan bejelentett pótdíjakat „sértőnek” tartják – írja a Reuters.

A vállalatok ebben a hónapban bejelentették, hogy 55 centes menetdíj-felárat vezettek be, amelyet közvetlenül a járművezetőknek fizetnek, válaszul az ukrajnai válság miatti rekord benzinárakra.

De az Uber és a Lyft sofőrjei nem boldogok.

A Rideshare Guy nevű népszerű blog, amelyet a sofőrök követnek, több mint 300 sofőr körében végzett felmérése szerint körülbelül 15 százalékuk már abbahagyta a vezetést, és közel 40 százalékuk kevesebbet vezetett.

„Elég sértő, hogy 55 centet is javasolnak elkérni utazásonként, amikor vannak kétperces túrák, és vannak egy órásak” – mondta Fabricio Lombeyda, egy részmunkaidős sofőr Bufordban.

Az Uber és a Lyft azonban azt mondta, hogy az aktív sofőrök száma a platformjaikon folyamatosan növekszik, mivel az emberek visszatérnek az irodákba, több fuvart foglalnak a repülőterekre, és az éjszakai élet folytatódik.

„Nem tapasztaltunk csökkenést a vezetők számában a platformon, vagy az általuk vezetett órákban, amikor például a márciust januárhoz hasonlítjuk” – mondta Lyft.

A Lyft idézett egy belső elemzést, amely kimutatta, hogy az Egyesült Államokban a járművezetők átlagosan 75 centtel többet költenek óránként benzinre, de még mindig többet keresnek óránként, mint egy évvel ezelőtt, amikor a világjárvány elhomályosította a fuvarmegosztás iránti keresletet.

Mindkét vállalatnak azonban azzal kell szembenéznie, hogy a járművezetők kilépnek, mivel az elszabadult üzemanyagárak lyukat égetnek a zsebükben.

„Fennáll a sofőrök távozásának kockázata, amit nem láthatott előre, sem az Uber, sem a Lyft, a pótdíjakat bevezetésekor” – mondta Michael Erstad, az MScience elemzője.

A Coworker.org egy másik felmérése, amely több mint 200 résztvevőt kérdezett meg, azt mutatta, hogy 90% egyetértett azzal, hogy a pótdíjak egyszerűen nem elegendőek, és nem engedhetik meg maguknak, hogy hosszabb túrákat vállaljanak.

A fuvarmegosztó cégek üzleti modellje azon alapult, hogy a benzin gallononként 3 dollár volt, mondta David Marcotte, a Kantar adatelemző cég vezető alelnöke.

De a benzin ára pénteken 4,27 dollár volt gallononként, még az ország egyes részein meghaladta az 5 dollárt gallononként.

„Először is, már azelőtt megpróbáltunk magasabb béreket elérni fuvaronként, hogy a benzinárak emelkedtek volna. Most, hogy ezzel a minimális összeggel ’sértegetnek’ minket, nevetséges” – mondta a Coworker felmérés egyik résztvevője – derül ki az összeállításból.

Cash/fotó: Reuters