300 nap tervezés, bruttó 300 millióért

 

Újraindulhat a BKK beruházásában a Széchenyi tér és a Clark Ádám tér tervezése, a József Attila utca megújulására pedig megvalósíthatósági tanulmány készülhet, mert a Fővárosi Önkormányzat biztosítja a tervezési munkákhoz szükséges forrást. A Széchenyi téri kivitelezés a szükséges engedélyek és pénzügyi források rendelkezésre állása esetén akár már jövőre elkezdődhet a pesti rakpartok megújításához kapcsolódóan – írja beuházó.

A Fővárosi Önkormányzat célja, hogy a Széchenyi lánchídhoz kapcsolódó hídfőterek felújítása felzárkózzon a Lánchíd, valamint a pesti rakpartok megújulásához. A Fővárosi Közgyűlés a február 23-i ülésén úgy határozott, hogy a pénzügyi nehézségek ellenére biztosítja a BKK-nak a Széchenyi István tér és a Clark Ádám tér felújításának tervezéséhez szükséges forrásokat. Ennek köszönhetően a tervezési munka többek között a RAK-PARK tervpályázaton győztes tájépítésziroda részvételével folytatódhat. Ráadásul sikerül nem kevés időt megspórolni azzal, hogy nem kell teljesen elölről, új közbeszerzési eljárás kiírásával kezdeni a tervezést.

A Széchenyi István tér átépítésével a jelenlegi, bonyolult körforgalom jellegű közúti kialakítás egyszerűsödik, a járművek rövidebb, észszerűbb útvonalon közlekedhetnek majd. Így értékes területek szabadulnak fel, amelyeken gyalogos sétányok jöhetnek létre a Szent István Bazilika és a Lánchíd között, a Magyar Tudományos Akadémia székháza előtt, illetve a Kossuth Lajos tér felé, továbbá javulnak a kerékpáros közlekedés feltételei is. Cél, hogy a mostaninál sokkal több gyalogos és zöldfelület legyen a téren.

A projekt részeként megvalósul a Széchenyi rakpart Széchenyi István tér és Garibaldi utca közötti szakaszának területrendezése is. Fontos szempont a tervezés során, hogy egy vonzó, élhető Duna-parti szakasz létesüljön. A budai oldalon a Clark Ádám tér ugyancsak megújul, ennek köszönhetően a tér gyalog és kerékpárral közlekedve is körbejárhatóvá válik.

A terveket a közbeszerzési eljárás nyertes tervezője, a Főmterv és a Korzó Stúdió konzorciuma készíti mintegy bruttó 300 millió forintból, a tervek elkészítésére 300 nap áll rendelkezésére a szerződés hatályba lépésétől számítva. A hídfőterek átalakításával együtt – kapcsolódó fejlesztésként – megvalósíthatósági tanulmány készül a József Attila utca megújulására is, az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítése opciós tételként további forráshoz.

A Fővárosi Önkormányzat egységes keretben kezeli a belvárosi Duna-part megújítását célzó projekteket. Már eddig is egymással összehangolva készült az id. Antall József rakpart Parlament és Margit híd közötti szakaszának felújítása, valamint a rakparti ivóvíz-főnyomócső cseréje.

A tervezés elindításával a Széchenyi tér felújítása felzárkózik a pesti rakpartok megújításához. A RAK-PARK projekt esetében – amely a pesti Duna-part Kossuth Lajos tértől Fővám térig tartó szakaszát tenné élhetőbbé –, ugyanúgy 2023 tavaszára készülhetnek el a tervek, a kivitelezés pedig összehangoltan indulhatna el jövőre, hogy a felújítások minél kisebb kényelmetlenséget jelentsenek a Budapesten élők és közlekedők számára – olvasható a tervekről.

Cash/fotó: BKK