Tízezer család megélhetését érinti

 

Az üzemanyagokra kivetett hatósági ár rendkívül érzékenyen érinti a kisebb kutakat, mivel a beszerzési áruk magasabb, mint a benzinárstoppal meghatározott ár. A független kutak ezért most új lépést tettek: összefogtak egy érdekvédelmi szövetségbe – írja a portfolio.hu

A kisebb hálózatokat üzemeltető cégek most összefogtak. Hétfő délután kiadott közleményük szerint ugyanis megalakult a Független Benzinkutak Szövetsége, melynek közgyűlése már el is fogadott egy nyilatkozatot. Ezek szerint a szövetség támogatja a kormány családpolitikáját, de nem a családok terhére. Az üzemanyagár-stop tájékoztatásuk szerint 10 ezer család megélhetését érinti. Három javaslatot fogalmaztak meg:

  • Kérik a hatósági ár törvényes képzését, ami biztosítja a családi vállalkozásaik megélhetését.
  • Javasolják a jövedéki adó áfa mentességét.
  • Javasolják az üzemanyagok áfájának 5%-ra történő csökkentését.

Azt is hozzátették, hogy a most megalakult szövetség lefedi az ország teljes területét, Abonytól Nyíregyházáig, Sátoraljaújhelytól Szegedig és előrevetítik, hogy a kormányzattal együtt keresik a probléma megoldását.

Emlékezetes, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, György László erről az ügyről egyeztetett a Vállalkozók Országos Szövetségével (VOSZ), valamint a Mobil Petrollal egyeztetett hétfő délelőtt. Az államtitkár itt azt mondta, hogy a kormány kitart a benzinárstop mellett a magyar családok védelmében, de kész az egyeztetésre a kis benzinkutak képviselőivel. Arról is beszélt, hogy a tárgyalások a továbbiakban is a VOSZ és a Mobil Petrol benzinkúthálózat részvételével zajlanak „abban a konstruktív mederben, ahogyan a koronavírus-válság kitörése óta az elmúlt két évben minden lényeges kérdésben meg tudtunk állapodni”. A hét második felére várják a kis benzinkutak képviselőinek konstruktív javaslatait – derül ki az anyagból.

Cash/fotó: Google