Februárár 15-ig érvényes a hatósági

 

November 15-én lépett életbe a benzinkutakon az árstop: a kormány a nem prémium benzin és a gázolaj literenkénti árát 480 forintos felső határral rögzítette február 15-ig. Legutóbbi kormányinfón újságírói kérdésére Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt mondta „Február 15-ig fog a kormány erről dönteni”.

Ezzel kapcsolatban, miszerint a kormány indokoltnak látja-e az üzemanyag árstop meghosszabbítását február 15-e után is, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kommunikációs főosztálya azt írta: „a benzinárstop meghosszabbításának indokoltságáról, az esetleges kiterjesztés módjáról a világpiaci és egyéb körülmények, folyamatok figyelembe vételével a közeljövőben születhet majd döntés”.

Az ATV Híradónak az ásványolaj szövetség főtitkára nyilatkozott. Az autósok jól jártak az árak befagyasztásával – ez azonban nem mondható el a töltőállomásokról. Az eltelt időszakban a valós piaci árak mindig felette voltak a hazai hatósági árnak, ami hosszú távon mindenképp veszteséget jelentett a benzinkutak üzemeltetőinek – mondta Grád Ottó, kijelentve: „Ha meghosszabbítják, az ebből évek óta élőket, biztos, hogy tönkre fogja tenni”. Szerinte ugyanakkor nem lenne meglepő, ha ez rövid időn belül a lélektani határt, a 100 dollárt is elérné vagy meghaladná.

Mint arról magazinunkban is beszámoltunk, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) november 15-től több mint kétezer töltőállomást ellenőrzött, a pénzügyőrök eddig mindössze 12 esetben állapították meg a hatósági ár megsértését. Az eddig meghozott határozatokban összesen 3,2 millió forint bírságot szabott ki a NAV. Itt azonban azt sem szabad szó nélkül hagyni, miszerint több, kisebb töltőállomás már most bezárt. Amennyiben meghosszabbítják a hatósági árat, további hasonló lépésekre kell számítani, bár a MOL előre jelezte, hajlandó átvenni ezeket az üzemanyag-kutakat.

Jelenleg 90 dollár az olaj hordónkénti ára, de a szakértők szerint ez rövid időn belül elérheti a százat sőt, meg sem fog állni 115 dollárig. Ez azt jelentené, hogy a hatósági ár feloldását követően, akár száz forinttal drágulhatna a hajtóanyag. Ennek egylépcsős visszaállítása megroppanthatná a gazdaságot, nem is szólva a taxisokról!

Friss hír: a horvát kormány egy hónapra ismét rögzítette az üzemanyagok árát, a mostani rendelet a 95-ös oktánszámú benzinre, valamint a dízelre vonatkozik, a prémium üzemanyagok szabadárasak maradnak – jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő sajtótájékoztatóján.

Az eurosuper 95 árát 11,37 kunában, az eurodízelét 11,29 kunában (1 kuna kb. 50.- forint) az adómentes, úgynevezett kék dízelét, amelyet a mezőgazdászok és a halászok használhatnak korlátozott mennyiségben, 6,50 kunában határozta meg a tárca.

A zágrábi kormány először tavaly október közepén maximalizálta az üzemanyagok árát egy hónapra, majd novemberben további egy hónappal meghosszabbította a rendeletet, de ezt még a lejárta előtt fel is oldotta – olvasható a hírügynökségi jelentésben.

Cash/fotó: Google