Továbbra is erős szélre számíthatunk

 

Hatalmas károkat okozott a szélvihar az országban, több mint 240 alkalommal riasztották a katasztrófavédelem munkatársait. Elsősorban leszakadt ágak és kidőlt fák okoztak fennakadásokat, de parkoló és közlekedő járművek is megsérültek a viharos szél miatt – tájékoztat a katasztrófavédelem.

Teljes útzár mellett dolgoztak a tűzoltók Bács-Kiskun megyében, a tomboló szélvihar miatt több fa dőlt az úttestre. Országszerte 241 alakalommal riasztották a katasztrófavédőket. A legtöbb bejelentést Győr-Moson Sopron megyéből érkezett, de Fejér, Komárom és Pest megye is érintett volt a viharok okozta károk felszámolásában.

Az egyik budapesti élelmiszerüzletről a cserepeket tépte le a szélvihar. Megkeresésünkre az élelmiszerlánc az írta: az anyagi kár jelentős, szerencsére személyi sérülés nem történt, a viharkárok okozta veszélyt azóta elhárították, az üzlet továbbra is biztonsággal látogatható, a helyreállítási munkálatokat megkezdték.

A Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője kiemelte: a káreseteknél érdemes fényképfelvételeket készíteni, és minél előbb értesíteni a biztosító társaságot. Lambert Gábor, a MABISZ kommunikációs vezetője híradónknak azt mondta, legkésőbb a kár észlelésétől számított 72 órán belül. „De én azt hiszem, hogy mindenkinek az az érdeke, hogy minél előbb bejelentse a károkat, hiszen annál előbb jut a megérdemelt pénzéhez, és annál előbb tudja elkezdeni a helyreállítást” – tette hozzá, felhívva a figyelmet arra, hogy a kárfelmérés előtt csak a legszükségesebb helyreállítási munkákat végezzük el.

Berceli Balázs meteorológus arra figyelmeztet, hogy az elkövetkező napokban újabb széllökések várhatók.

„Csütörtökön egy újabb hidegfront érkezik, ismét feltámad majd a szél, erős, viharos széllökésekre kell majd számítani, valamint vegyes halmazállapotú csapadékra: esőre, havas esőre, hózáporokra” – jósolta.

Pintér Ferenc, a meteoklinika vezetője kiemelte: a szeles, szélsőséges időjárás mindenki szervezetét megviseli. „Neurológiailag nagyon megterhel bennünket; gyengíti az immunrendszert; nő a megfázásnak a veszélye; sokkal feszültebbek, idegesebbek vagyunk; leromlik az alvásminőség; és a figyelmetlenség a baleseti veszélyekben is megjelenhet” – figyelmeztetett a szakértő.

Érdemes figyelni a meteorológiai szolgálat előrejelzéseit, ugyanakkor a taxisoknak is hasznos lehet, ha a különböző légköri változásokkal és azok egyénre, utasra gyakorolt hatásával előre tisztában van.

Cash/ Google