Közeleg a határidő!

2022. február 15-éig minden dolgozó, gyermekes szülő visszakapja – adózási formától függően – az idén levont személyi jövedelemadót, a levont ekho kétharmadát, vagy a befizetett kata negyedét. Ehhez azonban a kiutalást teljesítő adóhivatalnak tudnia kell arról, hogy ki jogosult adó-visszatérítésre, és ennek összegét milyen belföldi bankszámlaszámra vagy postai címre kéri kiutalni.

Akinek a családipótlék-folyósítási adataiból az adóhivatal ismeri a belföldi bankszámlaszámát vagy a postai címét, annak semmi teendője nincs. A másik szülőnek viszont ki kell töltenie a VISSZADO nevű nyomtatványt, amelyen az adó-visszatérítés 2022. február 15-i kiutalásához szükséges következő adatokat kell feltüntetni:

  • Gyermek(ek) neve, adóazonosítója
  • Házastárs, élettárs neve, adóazonosítója
  • Bankszámlaszám vagy postai utalási cím

Az adóhivatal a napokban mintegy 180 ezer szülőnek küld erről szóló tájékoztatást. Az érintetteknek csak annyi a teendőjük, hogy 2021. december 31-éig kitöltik a VISSZADO-nyilatkozatot.

Aki ezt a megadott határidőig nem teszi meg, az sem esik el a családi adó-visszatérítéstől: jövőre, az szja-bevallásában kérheti a kedvezményt. Ebben az esetben a 2021-ről szóló szja-bevallás benyújtásától számított harminc napon belül, de legkorábban március 1-jétől várhatja az összeget.

Az szja bevallás határideje 2022 május 20.

-oli-