A ma megjelent „Mi legyen a pénztárgéppel?” című cikkünk kapcsán sok megkeresést kapott a szerkesztőség, erre reagálva kiegészítjük azt.

A vonatkozó rendelet a taxis vállalkozóknak nyugtaadási kötelezettséget ír elő, melyet a rendelet szerint online pénztárgéppel kell teljesíteni. Bizonyos feltételek esetén a nyugtaadási kötelezettség kiváltható számlaadással, online számlaadással az esetek nagy többségében. Ehhez többek között szükség van a vevő nevére és címére is. Erről szólt cikkünk.

Van azonban, amikor az utas nem kívánja megadni a nevét és címét a fuvar végén. Utcai leintés esetén, beülős fuvaroknál nincs a központnak megadott név és cím ami segítene.  Ebben az esetben mi a teendő? Ez a kérdés mindenkiben felmerült már, és a NAV 2013-ban meg is válaszolta a nav.gov.hu oldalán. Íme:

Itt olvashatjátok a NAV oldalán

„Kell-e pénztárgépet használni, ha mindig számlát bocsát ki az adóalany?

Az Áfa tv. 166. §-ának (2) bekezdése alapján, ha az adóalany nyugta helyett számlát bocsát ki, akkor mentesül az NGM rendeletben előírt gépi kiállítású nyugtakibocsátási kötelezettség alól.

Amennyiben az Áfa tv. 165. § (1) bekezdésének b) pontja és a 166. § (1) bekezdése alapján nyugtakibocsátási kötelezettséget keletkeztető valamennyi termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás esetében biztosítható, hogy az adóalany a termék beszerzőjének, illetve a szolgáltatás igénybevevőjének a nevét és címét, mint az Áfa tv. 169. § e) pontja szerint a számla kötelező adattartalmát képező adatot megismerje,  vagyis az adóalanynak módjában áll a 166. § (2) bekezdésének megfelelően a fenti ügyletek mindegyikéről nyugta helyett számlát kibocsátani, úgy az adóalany mentesülhet a gépi kiállítású nyugtakibocsátási kötelezettség és ezáltal a pénztárgép használata alól.

Amennyiben a kérdéses termékértékesítések és szolgáltatásnyújtások mindegyike esetében nem biztosítható, hogy az adóalany a termék beszerzőjének, illetve szolgáltatás igénybevevőjének a nevét és címét megismerje (például az adóalanytól vásárló magánszemély a nevét és a címét nem adja meg), vagyis az adóalanynak az Áfa tv. 166. § (2) bekezdése alapján nem áll módjában számlát kibocsátani, úgy az adóalany az NGM rendelet 1. számú mellékletében előírt gépi kiállítású nyugtakibocsátási kötelezettség, illetve a pénztárgép használata alól nem mentesülhet.”

Fentiek alapján tehát a pénztárgép használata nem minden esetben váltható ki számlaadással, online számlázóprogram használatával! 

-oli-