Napjainkban egyre több taxis vállalkozó dönt úgy, hogy az online pénztárgép használata helyett minden utasának számlát ad. A vonatkozó rendelet – néhány feltétel teljesülése esetén – erre lehetőséget nyújt.

Ha a pénztárgép használatra kötelezett vállalkozó úgy dönt, hogy nem használ pénztárgépet, a következő lehetőségei vannak:

  • Minden ügyfelének kézzel kiállított, papír alapú számlát ad, és ezeket a számlákat négy napon belül feltölti a NAV megfelelő felületén
  • Minden utasának a helyszínen gépi számlázóprogrammal számlát állít ki. Ez az online kapcsolat útján azonnal eljut a NAV-hoz

Mindkét esetben feltétel, hogy a vevő (utas) neve és címe rendelkezésre álljon. Taxitársasági rendelések esetén ez nem okoz problémát. Ráadásul, a mobil nyomtatók elterjedésével már arra is van mód, hogy a számla még a helyszínen nyomtatott formában elkészüljön.

Ha azonban a fentiek szerinti számlaadást választjuk, a pénztárgép feleslegessé válik. Mi legyen vele, ha már nem kell? Eladni szinte lehetetlen. Esetleg az illetékes szerviz megveszi alkatrésznek, de ez ritka. Meddig kell őrizni?

A vonatkozó rendeletek szerint, ha az üzemeltető maga vonja ki a használatból a pénztárgépet, úgy erről köteles az adóhatóságnak adatszolgáltatást nyújtani. Ezt a frappáns nevű PTGTAXUZ elektronikus nyomtatványon tudja megtenni, saját ügyfélkapuján keresztül.  És miután a jogszabály az adómemória megőrzési kötelezettséget írja elő az adómegállapításhoz való jog elévüléséig, kénytelenek vagyunk az egész pénztárgépet megőrizni még hat évig (a saját kezű szétszerelést nem ajánlom!)

Másik esetben lehetőség van a pénztárgép selejtezésére is, amit szerviz végezhet. Ilyenkor a pénztárgép üzemeltetőjét nem terheli adatszolgáltatási kötelezettség, ugyanis a szerviz teljesíti azt. A selejtezésnek része az adómemória kiszerelése is, amelyet az üzemeltető köteles megőrizni az adómegállapításához való jog elévüléséig.
A vállalkozó, mint a pénztárgép tulajdonosa, dönthet úgy, hogy az eredeti funkciójára már nem alkalmas, azaz hulladékká vált pénztárgépet a szerviz részére átadja, vagy elektronikus hulladékként erre vonatkozó engedéllyel rendelkező vállalkozás részére leadja.

Azért milyen fura a világ: alig néhány éve még nehezen lehetett hozzájutni megfelelő pénztárgéphez, ma meg már a kutyának sem kell…

-oli-