Mint korosodó nyugdíjas, néha utazgatom erre-arra, s szemlélem a világ dolgait. Most utam zalai tájakra vezetett, Zalakaroson pihentem néhány napot. A figyelmes és rendíthetetlen olvasó emlékezhet rá, hogy három évvel ezelőtt is volt már téma ezen vidék, és gasztro izgalmai. Nos , szép napokat töltöttem ismét a Belenus Hotelban, s elébb erről írok néhány sort, mielőtt főznénk.

Párás napfelkelte Zalakaroson

Kilátó

Svédasztalos kiszolgálás lévén, lehetőség van a válogatásra, s imígyen a sok finomságot kis adagokban végig lehet kóstolni. Hogy lássuk a helyzet, és a konyha komolyságát, felsorolok néhányat az étel költemények közül:

Harcsapaprikás kapros túrógombóccal

Füstölt kacsamell mézes-mustáros öntettel, tonhal olívabogyóval, szardella csíkok, garnéla szójás kínai üvegtésztával, kaszinótojás, kakasleves grízgombóccal, korhelyleves, lazacfilé citrommártással, mellé sütőtökös ravioli zsályával, harcsapaprikás kapros túrógombóccal, vaddisznó-sült vadász módra szalvéta gombóccal, meggyes-mákos palacsinta, csokoládé öntettel.

Vaddisznósült vadász módra, szalvéta gombóccal

Lazac filé citrommártással , sütőtökös ravioli zsálya öntettel

És még sok-sok torta, gyümölcs, puding….

Már itt elszédül az ember fia, és nem is teljes a paletta. Tisztelet a szakácsoknak, s már csak ezért is érdemes itt elidőzni néhány napot, mellette persze gyógyfürdőzni, szaunázni, s a gyönyörű őszi napsütésben kirándulni a környéken. A kíváncsi olvasó megtalálja az előzményeket az archívumban, a 2018.februári számban.

Ezek után gyakoroljunk itthon is, legyen egy kis palacsintánk.

Minő összecsengése a dolgoknak, éppen pár nappal ezelőtt sütöttem magam is palacsintát, s éppen mákkal, meggyel, illetve házi főzésű barack dzsemmel.

Kimérünk 30 dkg lisztet, ebbe 2 dkg cukor, csipetnyi só. Hozzáadunk egy egész tojást és egy tojás sárgáját, majd kis tejet locsolunk reá, s kezdjük keverni, összedolgozni, legjobban egy habverő segítségével.

Hazai meggyes-mákos palacsinta

A tej mellé adhatunk, fele-fele arányban szódavizet is, ez könnyebbé, habosabbá teszi a palacsintát. Ez felvesz legalább vagy három deci tejet, vizet. Legyen inkább kissé híg, például, mint egy jó kefir, így tudunk szép vékony palacsintát sütni.

 

A rutinosabbak feldobják, úgy fordítják

Előkészített forró serpenyőbe kiskanálnyi olajat teszünk, s erre öntünk egy kis merőkanál  palacsinta levet, majd egyenletesen szétterítjük, és sütjük. Lehet konyhai spatula segítségével majd átfordítani a másik oldalára, de az ügyesebbek dobhatják is bátran. Mikor készen vagyunk, melegen tartjuk, de úgy is hamar elfogy. Én itt használtam porcukrozott mákot, meggy befőttet, illetve sárgabarack dzsemet, és tejszínhabot, ízlés szerint.

Hamar elfogy

Jó mulatást, jó főzést kívánok:

Soós István ex City 22 a fakanalas