Szír menekülteket fuvarozott Kőszegnél

 

Ismét egy fővárosi taxis bukott le Vas megyében, mikor rikító sárga autóját megállították az egyenruhások, benne, magukat szír honosságúnak valló, papír nélküli utasaival – írja a police.hu.

A kőszegi egyenruhások 2021. szeptember 28-án 14 óra 35 perc körüli időben, Kőszeg térségében állítottak meg egy magyar forgalmi rendszámú gépjárművet, amelyet egy budapesti férfi vezetett. A sofőrön kívül a gépkocsiban három személy utazott, akik szír állampolgárnak mondták magukat. Az utasok a rendőri intézkedés során sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A sofőrrel szemben embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője, vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Mint arról magazinunkban is hírt adtunk, legutóbb júniusban két budapesti embercsempész taxist is elkaptak Szombathely közelében. Mindkettőt őrizetbe vették, bíróság elé állították. Az első 2 év börtönbüntetést kapott négy évre felfüggesztve. A gépjárművét és a mobiltelefonját elkobozták. A másik fuvarozó nem volt ennyire „szerencsés”, őt két év  letöltendő börtönre ítélték, két évre eltiltották a közügyektől és egy évre a gépjárművezetéstől. Talán érdemes megfontolni, hogy egy-egy jól fizető fuvar ér-e ekkora kockázatot? A döntést mindenkinek magának kell meghoznia! Mi csak a figyelmet tudjuk felhívni arra, hogy ez nem játék, tényleg nem éri meg!

k.z.t./fotó: police.hu