Használt buszokra lehet licitálni a BKV-nál

 

Vannak, akik bélyeget gyűjtenek, mások motorkerékpárt és vannak, akik a vasúti kocsikba, mozdonyokba zúgtak bele. Nem mindennapi lehetőség azoknak, akik a buszokért rajonganak, most hozzájuthatnak álmaik járművéhez. A BKV ugyanis árverésen válik meg leselejtezett Ikarus buszaitól – olvasható a honlapjukon.

A BKV a hazai közlekedési cégek közül talán a legkomolyabb értékmentő tevékenységet végzi; jelenleg körülbelül 15-20 nosztalgia Ikarus van a flottájukban, de mivel nem tudnak és nem is akarnak minden buszt megőrizni, ezért rendszeresen felkínálják megvételre a forgalomból aktuálisan kivont járműveket. Az eladást jellemzően árverés előzi meg, aminek a szabálya közismert: azé lesz a kiszemelt busz, aki a legtöbbet adja érte. Az akció sikeresnek mondható, hiszen nemcsak színesfémkereskedők és MÉH-telepek licitálnak, hanem olyan cégek vagy magánszemélyek is, akik egészben szeretnék megőrizni a járműveket.

Volt, akinek több mint három millió forintot is megért egy leselejtezett, harmincéves példány.

Információink szerint csak az Ikarus 200-as szériájából több mint ötven került eddig a gyűjtőkhöz, ennyi busszal már egy kisebb garázst is meg lehetne tölteni.

Ezek nagyja természetesen Budapesten és környékén marad, de több busz költözött vidékre, sőt, külföldre is:

Szlovákiában,

Csehországban,

Lengyelországban, sőt,

Angliában is van már BKV-busz.

Az érdeklődés érthető: az Ikarus 200-asok száma mára drasztikusan lecsökkent, egy-két éven belül várhatóan teljesen kikopnak a hazai menetrend szerinti forgalomból, így aki ilyet szeretne magának, annak nem maradt sok ideje gondolkodni – hívja fel a buszrajongók figyelmét a cikk.

Cash/fotó: BKV