Közel ezer környezetbarát busz közlekedik a fővárosban

 

London főpolgármestere, Sadiq Khan bejelentette, hogy leállítja a belsőégésű motor által hajtott autóbuszok beszerzését, és mostantól kezdve a főváros tömegközlekedését üzemeltető Transport for London (TfL) kizárólag akkumulátoros elektromos, vagy hidrogén-üzemanyagcellás elektromos járműveket vásárol – olvasható a kiadott közleményben.

A londoni városvezetés évek óta aktívan küzd a légszennyezés ellen, a legutóbbi mérföldkövet akkor érték el, amikor a teljes városi buszflottát Euro VI-os besorolásúra vagy újabbra cserélték, teljesítve ezzel az úgynevezett ULEZ (Ultra Low Emission Zone) előírásait.

Jelenleg összesen 950 zéró károsanyag-kibocsátású jármű van az utakon vagy megrendelés alatt a TfL-nél, és a flotta lecserélésének eddigi tempóját tartva az eredeti tervek szerint 2037-re sikerülne 100%-ban elektromos meghajtással lebonyolítani a londoni buszos közlekedést. Khan szerint azonban a piac elég fejlett ahhoz, hogy garantálni tudja kizárólag zéró emissziós járművek beszerzését, így a flotta teljes elektromosítása három évvel korábban, 2034-ben megvalósulhat.

Sőt, a londoniak abban bíznak, hogy a kormányzat segítségével akár már 2030-ra is felállhat a környezetbarát buszflotta. Ennek előnyét elsősorban természetesen a városlakók élvezhetnék, akiknek nem kell a dízelbuszok kipufogógázait lélegezni, de a bolygó éghajlata is jól járna, hiszen mintegy 5 millió tonnányi szén-dioxid kibocsátását lehetne így elkerülni.

A főpolgármester hozzáteszi, hogy a bejelentés ösztönözni fogja a brit buszgyártó vállalatokat a termelésük felpörgetésére, és a nagyszámú megrendelések feltüzelik a versenyt a gyártók között, ami az árak leszorítását és a minőség javulását fogja eredményezni, így a londoni buszflotta elektromosításából az egész ország profitál. A londoni buszvásárlások minden évben az ország buszbeszerzésének 33-50%-át adják, körülbelül 3000 főnek megélheti forrást biztosítva szerte az Egyesült Királyságban.

Cash/fotó: Facebook