E hasábokon már többször jeleztük, hogy 2021 január elsejétől a gépjárműadót (súlyadó) az önkormányzat helyett a NAV-hoz kell fizetni. Szerencsés esetben az első félévit már rendezte a vállalkozó, most szeptember 15-én aktuális a második félévi részlet. Sokan keresnek meg, hogy most akkor hova fizessenek, és mennyit, mert nem kaptak csekket.

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) áprilisig értesített mindenkit, akinek gépjárműadót kell fizetnie. A fizetendő adóról, az aktuális fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról szóló dokumentumok kézbesítése áprilisban befejeződött. A második félévi befizetéshez már nem érkezik külön értesítés!

A gépjárműadó második félévi összege – ha nem történt újabb jármű beszerzése – ugyanannyi, mint az első. Szeptember 15-én már meg is jelent a vállalkozók adófolyószámláján az előírások között. A számlaszám is megtalálható az adószámlán, mindazonáltal itt is jelzem:

 

NAV Gépjárműadó 10032000-01079160

 

A banki utalás közlemény rovatában a vállalkozói adószámunkat, vagy az adóazonosító jelünket tüntessük fel, és semmi mást. Főleg akkor elengedhetetlen ez a jelzés, ha nem a saját bankszámlánkról utalunk. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

Bár minden adó és járulék rendezése fontos, a gépjárműadó befizetésére különösen ügyeljünk. Elmaradása esetén a hatóság a gépjárművet kivonhatja a forgalomból!

-oli-