Ezekben a zűrzavaros időkben sokan kényszerülnek arra, hogy vállalkozásukat hosszabb-rövidebb időre szüneteltessék. Akár egy éven belül többször is. Ezzel nincs is semmi baj egészen addig, amíg nem egy havi szüneteltetés után szeretne a vállalkozó újra aktívan dolgozni.

 

A vonatkozó jogszabály a szüneteltetés legkisebb időtartamát egy hónapban határozza meg.  Egyszerű, könnyen érthető. A hó első napjától a hó utolsó napjáig tart. Sajnálatos, hogy a szüneteltetés bejelentésére és a vállalkozás visszaaktiválására szolgáló nyomtatvány nem követi a rendeletalkotó szándékát. Mi is a probléma?

A Webes Ügysegéd nevű felület egyik alpontja szolgál a vállalkozók szüneteltetésének és aktiválásának bejelentésére. Ezen a nyomtatványon nincs hely a dátum számára. Sem előre, sem visszamenőlegesen datálni nem lehet, tehát a bejelentés napját követő napon lép életbe.

Ezért fontos, hogy például a katás vállalkozók egy adott hónapra történő szüneteltetésüket az előző hónap utolsó napján jelentsék be!

A vállalkozás visszaaktiválásakor hasonló az eljárás. Amennyiben valaki szeptember 1-től szeretne újra dolgozni, azt augusztus 31-én kell bejelenteni. Ez a módszer tökéletesen működik mindaddig, amíg a megelőző szüneteltetés időtartama nem csak egy hónap. Ekkor a azonban a rendszer megbolondul, és hibaüzenetet ír ki. Tehát ha a vállalkozó augusztus 1-től augusztus 31-ig szüneteltette vállalkozását, de szeptember 1-től újra szeretne dolgozni, és ennek bejelentését logikusan augusztus 31-én próbálja megtenni, a következő hibaüzenetbe ütközik: A vállalkozás szüneteltetésének időtartama minimálisan egy hónap. De hát ez annyi! Hó elsejétől hó 31.-ig. Pont egy hónap! A bejelentésre szolgáló nyomtatvány azonban tovább makacskodik, nem engedi a szeptember 1-től való visszaaktiválást.

Természetesen programhibára gyanakodtam, ezért szóban és írásban is hosszú, kimerítő, de teljesen terméketlen vitákat folytattam az illetékes hivatalnokokkal. Vagy nem értették (ami elég szomorú), vagy nem akarták érteni (ami még elkeserítőbb) a helyzetet. Javasolták, hogy a következő hónap elsején jelentsük be az aktiválást. De akkor az csak másodikától lép életbe!  Javasoltam, hogy vegyük elő a józan eszünket és azt, amit az elemi iskolában tanultunk a naptárról. Nem volt fogadókészség a javaslatomra, viszont beidézték a kitöltési útmutatót. Ami egyébként szintén egy hónapról szól. Na itt feladtam a harcot…

Miután semmi remény nincs e meggyökeresedett rendszer megváltoztatására – nem először reklamáltam már -, jegyezzük meg, hogy a vállalkozás szüneteltetésének minimális időtartama egy hónap és egy nap…

– oli –