A flotta kizárólag elektromos Jaguar I-PACE

 

San Francisco kalandos utcáin, villamosok között tesztelik a Waymot. A tervezett három éven belül megkezdte teljes értékű robotaxi szolgáltatásának tesztelését a Waymo, az Alphabet Inc. – mutatta be a Reuters.

A prototípusok már San Francisco utcáit járják, egy fuvart pedig bárki rendelhet az applikáció használatával. Mivel még tesztüzemről van szó, a fejlesztők a központból manuálisan választják ki az utasokat – viszont így nem is biztos, hogy foghatunk fuvart, illetve egyelőre az élményeinket sem oszthatjuk meg az alkalmazás értékelésénél.

A tesztelés – no meg az utazás biztonsága – érdekében minden vezetőülésen ül egy sofőr is, aki térdre tett kézzel figyeli az autó mozgását. A járműpark teljesen elektromos Jaguar I-PACE terepjárókból áll, ezeknek kell közlekedni a dimbes-dombos, villamosokkal és kerékpárosokkal teli utcákon.

A riválisokhoz képest a Waymo gyorsabban halad az utakon, de messze vannak még a tökéletességtől. A cég vezető termékmenedzsere a hírügynökséggel megosztotta, hogy még sok tapasztalatot kell gyűjteniük, hogyan kezeli az robotaxi a járdaszegélyeket, a gyakran két parkolóhelyet foglaló más autók mellett hogyan áll meg, vagy hogyan viselkedik az eltérő forgalmi időszakokban.

A Waymo robotaxiját korábban csak a kisebb forgalmú, könnyebben vezethető arizonai Phoenix külvárosában tesztelték, ezeket a tapasztalatokat bővítenék most nagyvárosi környezetben, amitől még gyorsabb fejlődést várnak.

 

Az önvezető funkciót 2009-ben kezdte fejleszteni a cég, már több mint tíz államban tesztelték, többek között a cég teherfuvarozási szolgáltatása keretében is – derül ki a hírügynökségi jelentésből.

Cash/fotó: carscoops.com