2028 végéig 35 darab érkezhet

 

Összesen 35 használt frankfurti villamost szerezne be a BKV 2028 végéig, mintegy 7,7 milliárd forintért. Közbeszerzési felhívást tett közzé a BKV Zrt. összesen 35, használt, alacsony padlós villamos beszerzésére. Eszerint az év végéig egy, a jövő év folyamán 14, 2025. január 1. és 2026. december 31. között pedig 20 darab jármű beszerzését tervezi – tudta meg a Világgazdaság.

A BKV feltételül szabta, hogy a villamosoknak, egységes gyártmányúnak és egységes arculatúnak kell lenniük. A nyertes ajánlattevőnek biztosítania kell a leszállított villamosok karbantartási-javítási feladataira, továbbá vezetésére vonatkozó oktatást a megrendelő kijelölt munkavállalói részére. A közbeszerzést a BKV felhívással induló tárgyalásos eljárásként folytatja le.

Az ajánlati felhívásban az szerepel, hogy a BKV a megkötendő szerződést a Fővárosi Önkormányzat döntése alapján biztosított forrásból tervezi finanszírozni. Kiegészítésként az ajánlatkérő közlekedési társaság ehhez hozzáteszi, hogy mivel a beszerzés fedezetéül szolgáló anyagi forrás az eljárás indításakor még nem áll rendelkezésre, fenntartja a jogot, hogy az eljárást az ajánlattételi határidőt követően – ha a szerződés finanszírozásának feltételei nem teljesülnek – eredménytelenné nyilvánítsa.

A felhívásban nem szerepel tervezett költség, viszont mivel ez a közbeszerzés gyakorlatilag a használt – Siemens-Düwag alacsony padlós – frankfurti villamosok megvásárlásának ágyaz meg, a korábbi információk alapján valószínűsíthető a nyolcmilliárd forintot megközelítő összeg.

A júniusban beterjesztett előterjesztés szerint három ütemben – ahogyan a mostani kiírásban is szerepel – összesen 35 darab, Frankfurtban a használatból fokozatosan kivonni tervezett jármű érkezik a budapesti villamoshálózatba mintegy 7,7 milliárd forintért. A megvásárolandó villamosokról még azt lehet tudni, hogy 1993-as, illetve 1997-es gyártmányúak, és nem klimatizáltak – bár a klímakészülék utólagos beszerelése műszakilag lehetséges – olvasható a cikkben.

Cash/fotó: RegionalBahn