A kátyút és fekvőrendőrt is jelzi

 

A Mercedes-Benz számára nem idegen a fejlett autós technológia, a márka 2013-ban vezette be a figyelmeztetések továbbítására szolgáló járműkommunikációt, amely 2016-ban Car-to-X kommunikációs rendszerré fejlődött. Most ezt a rendszert fejlesztették tovább a németek, melynek eredményeként az új C- és S-osztály, valamint az EQS már egyaránt képes előre felismerni a kátyúkat és a fekvőrendőröket – számol be az innováció új szolgáltatásáról az Alapjárat.

Ha a „Car-to-X Communication” szolgáltatás be van kapcsolva, akkor a rendszer az autó mobiltelefon-hálózatán keresztül valós időben elküldi az információkat a Mercedes-Benz Cloudnak. Ezután a környéken lévő többi Mercedes-Benz modell is értesül a kátyúk és/vagy fekvőrendőrök pontos helyéről, a veszélyforrásokat külön ikonokkal jelöli a kocsi a navigációs képernyőn. A jármű ezen felül külön hangjelzéssel hívja fel a sofőr figyelmét az úthibára, 10 másodperccel annak elérése előtt.

A Mercedes-Benz által 2016-tól gyártott személyautók is megkaphatják a figyelmeztető információkat, amennyiben rendelkeznek Mercedes me fiókkal és engedélyezve van az imént említett szolgáltatás. Az új C- és S-osztály, valamint az EQS esetében a „Vigyázat, kátyú!”, vagy a „Figyelem, fekvőrendőr!” felirat jelenik meg a képernyőn, a régebbi modellekben a „Közlekedési esemény előttünk” felirat felvillanására számíthatnak a járművezetők.

A rendszer ezen felül más veszélyekre is figyelmeztet (pl. erős oldalszél, csúszós útszakasz). Ha a szélvédőtörlők teljes sebességre kapcsolnak, vagy a ködlámpák aktiválódnak, a rendszer többek között időjárási figyelmeztetéseket küld a sofőrnek. A rendszer kizárólag más Mercedes modellekkel kommunikál. A szolgáltatást a regisztrációt követően három évig ingyenesen lehet igénybe venni, utána előfizetőssé válik – derül ki a tudósításból.

Cash/fotó: Youtube