Az egyéni vállalkozóknak lehetőségük van vállalkozásuk szüneteltetésére, amely azt a célt szolgálja, hogy a tevékenység csak átmenetileg legyen felfüggesztve, de a vállalkozói jogviszony ne szűnjön meg. A szüneteltetésnek azonban szigorú feltételei vannak, bejelentési kötelezettséggel jár, és az időtartama is meghatározott.

 

 

A 2009. évi CXV. törvény rendelkezik az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetésével kapcsolatos eljárási szabályokról. Jelenleg az egyéni vállalkozó tevékenységét legalább egy hónapig és legfeljebb két évig szüneteltetheti. (egy régebbi szabály öt évet engedett, ennek határideje ebben az évben lejár). 2021. július elsejétől az a változás várható, hogy az egyéni vállalkozói tevékenység nem kettő, hanem három évig szüneteltethető. Ez a szabály azonban csak a július 1 után bejelentett esetekre vonatkozik.

Az egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos bejelentések (tevékenység megkezdése, adatváltozás bejelentése, szünetelés, illetve szünetelés utáni folytatás, valamint a tevékenység megszüntetése) megtételére a Webes Ügysegéden keresztül van lehetőség.

A szünetelés kezdő napja bejelentést követő nap. Nagyon fontos erre figyelni, főleg katás vállalkozás esetén. A kata ugyanis nem arányosítható, tehát akár egyetlen nap miatt is fennáll a teljes fizetési kötelezettség. A szünetelés kezdő napja a bejelentést követően nem módosítható. A szünetelés befejezése, vagyis a vállalkozás aktiválása szintén a bejelentést követő nap.
Amennyiben a főállású egyéni vállalkozó nem biztosított más jogviszonya alapján (például nem ment el átmenetileg alkalmazottnak), egészségügyi szolgáltatási járulékot kell a szünetelés ideje alatt fizetnie ennek összege jelenleg havi 8.000 forint.

 

Taxis vállalkozók esetén fentiek mellett még különböző buktatókra érdemes figyelni. Ha a szüneteltetés tervezett ideje csak egy-két hónap, akkor nyilván nem fogja a vállalkozó a taxiengedélye leadásával és a gépkocsi visszarendszámozásával kapcsolatos hercehurcát vállalni. Ebben az esetben azonban fontos figyelembe venni, hogy bár a vállalkozás szünetel, de a gépkocsi azért még taxi! Fizetni kell a taxira vonatkozó kötelező biztosítást, az utasbiztosítást és a drosztdíjat. Fizetni kell a vállalkozásra vonatkozó kamarai regisztrációs díjat. Ha viszont a vállalkozás szüneteltetése meghaladja az egy évet, akkor a taxiengedélyt, az engedély kivonatot, az arcképes igazolványt és a sárga szolgáltató rendszámot kötelező leadni!

Természetesen a hitelre vásárolt, vagy lízingbe vett gépkocsi törlesztőrészleteit, lízingdíját is fizetni kell a hozzátartozó casco biztosítással együtt!

A szüneteltetés alatt nem intézhetjük a vállalkozással kapcsolatos adminisztrációt, például műszaki vizsga, drosztengedély hosszabbítása. Szüneteltetés alatt használhatjuk a gépkocsit, de a szabadjelző semmilyen körülmények között ne legyen az autón! (ezért a buszsávot sem használhatjuk) Hosszabb szüneteltetés esetén megfontolhatjuk az online pénztárgép szüneteltetésének bejelentését is, erre a PTGTAXUZ nevű elektronikus nyomtatvány szolgál (visszaaktiváláskor is szükséges a bejelentés!).

A szüneteltetés lehetősége fontos a taxis vállalkozóknak, főleg az ilyen hektikusan változó gazdasági körülmények között. Évente akár többször is igénybevehető. Figyeljünk azonban a fentebb említett buktatókra!

– oli –