A reggeli csúcs 40 százaléka diák

 

Levélben fordult a Fővárosi Önkormányzat a budapesti középiskolák és felsőoktatási intézmények vezetőihez, amelyben a csúsztatott iskolakezdés bevezetését kéri a kényelmesebb utazás érdekében. A Budapesti Közlekedési Központ a főbb járatain már 2020 szeptembere óta meghosszabbította 9 óráig a reggeli csúcsidőszakot, így azóta szélesebb idősávban adott a reggeli teljes kapacitás – olvasható a közleményben.

Budapesten egy átlagos munkanapon több mint 4 milliószor veszik igénybe az utasok a főváros közösségi közlekedési szolgáltatásait. Az utazások egy jelentős része kifejezetten a munka, illetve az iskolakezdéshez kapcsolódó időpontokban történik, így az oktatási intézmények működési rendje jelentősen befolyásolja az utasforgalom alakulását. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) felmérései alapján a reggeli csúcsidőszakban az utasok több mint 40 százaléka diák, akik közül a többség önállóan utazik a közösségi közlekedési járatokon.

Éppen ezért a Fővárosi Önkormányzat még tavaly nyáron kezdeményezte, hogy a jellemzően önállóan közlekedő, középiskolás tanulóknak, illetve a felsőoktatási hallgatóknak reggelente később kezdődjön a tanítás. 2020 szeptembere óta a BKK főbb járatain a reggeli csúcsidőszakot 9 óráig meghosszabbították, így továbbra is biztosított a csúsztatott iskolakezdés bevezethetősége, a későbbi utazások lehetősége.

MTI Fotó: Kollányi Péter

A főváros kezdeményezi, hogy a következő tanévre vonatkozó csengetési rend kialakításakor a középiskolák és a felsőoktatási intézmények az általánosan alkalmazott 8 óra körüli iskolakezdési időpontot helyezzék át a fél 9 és 9 óra közötti idősávba. Ezzel a lépéssel mind a tanulók, mind az oktatási intézmények dolgozói kényelmesebben utazhatnának a BKK járatain.

A járványhelyzet idején különösen fontos, hogy a közösségi közlekedést használók minél szellősebben utazzanak. A csúsztatott iskolakezdés bevezetése épp ezt szolgálná, hiszen ezzel a megoldással a legforgalmasabb időszakokban csökkenthető a járművek utasterhelése. Ezáltal a munkába igyekvők számára is komfortosabb szolgáltatás biztosítható a fővárosi járatokon – derül ki a tájékoztatóból.

k.z.t./fotó: BKK