Önálló életet kezdett az egyik jármű

 

Egyik arizonai városban egy önjáró taxi ismeretlen okból kifolyólag megállt, amikor pedig a mentésére siető csapat ki szerette volna vonni a forgalomból, hirtelen életre kelt, és leblokkolt egy háromsávos útszakaszt.

 

Joel Johnson vezette azt a Waymo által üzemeltetett kisbuszt, ami az egyik útra kihelyezett, narancssárga festésű kúpot hibásan veszélyként érzékelte, ezért a jármű önvezető üzemmódja felmondta a szolgálatot.

“Nem hiszem, hogy sikerül bevennem ezt a kanyart, úgy tűnik, el fogunk akadni” – mondta a videóban Johnson, amelyet a The Verge magazin szúrt ki a közösségi médiában.

Az incidensről készült felvételeken az látszik, amint a Waymo cég baleset-elhárítási egysége kiérkezik a helyszínre, hogy segítsenek a bajba jutott sofőrön. Amint el szerették volna mozdítani helyéről a furgont, az hirtelen tovább gurult, és az egész utat elzárta.

„Úgy gondolom, ennek nem kellett volna megtörténnie, már a teljes útszakasz járhatatlanná vált” – tette hozzá Johnson.

 

Az ámokfutás lesújtó lehet a Waymo számára, a cég ugyanis több mint hatszáz önvezető autóból álló flottával rendelkezik az Egyesült Államokban, közülük háromszázat éppen Arizona államban használnak – olvasható a Liner.hu oldalán.

Az eset tovább mélyítheti az önvezető gépjárművek biztonságosságával kapcsolatos problémákat, egyúttal eltántoríthatja a sofőröket attól, hogy mesterséges, szoftveres vezérlésre hagyatkozzanak saját érzékeik helyett.

Cash/fotó: medium.com